Lavrov je pohoršen odstraněním Koněva, upozornil na "pozoruhodnou drobnost"

Za pobuřující a cynické označil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov počínání úřadů v Praze, které před jedenácti dny nechaly odstranit sochu sovětského maršála Ivana Koněva. Tento čin představuje porušení bilaterální smlouvy, řekl dnes Lavrov podle agentury TASS ruským a zahraničním novinářům.

"Počínání toho pražského úřadu je těžké nazvat jinak než cynickým a pobuřujících. Odporuje smlouvě o přátelských vztazích a spolupráci mezi Ruskou federací a Českem z roku 1993," řekl ministr. "Byly porušeny dohody, které představují základ našich vztahů v posledních třiceti letech," dodal.

"Budeme požadovat od českých kolegů, aby splnili veškeré své závazky podle smlouvy z roku 1993," zdůraznil Lavrov. "Doufáme, že česká strana si uvědomí rizika dalšího vyostřování této situace," dodal.

Česká strana ujišťuje, že Koněvova socha byla majetkem Prahy 6, ale podle Lavrova tomu tak nebylo a socha byla v republikovém registru jako památečný objekt. "Vycházíme z toho, že tento problém může být urovnán výlučně v souladu s výše uvedenou smlouvou," řekl šéf ruské diplomacie.

Podle jeho slov ruské velvyslanectví v Praze dostává ujištění o solidaritě s Ruskem i příspěvky svědčící o nepřípustnosti přístupu, jaký vůči závěrům druhé světové války projevila radnice Prahy 6.

Sochu maršála Ivana Koněva, který se podílel na osvobození Prahy od nacistů, ale i na krvavém potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku v roce 1956, odstranila radnice Prahy 6 začátkem tohoto měsíce. Starosta městské části Ondřej Kolář uvedl, že radnice k tomu využila nynější nouzový stav vyhlášený kvůli pandemii. Proti tomuto postupu protestovali čeští komunisté, Rusko prostřednictvím svého pražského velvyslanectví i prezident Miloš Zeman.

Lavrov podle TASS upozornil na "pozoruhodnou drobnost", a sice, že otec starosty Prahy 6, Petr Kolář, byl svého času českým velvyslancem v USA a poté i v Rusku a nyní údajně působí jako konzultant americké poradenské firmy, která pro městské úřady chystala odůvodnění pro odstranění Koněvova památníku.

TASS připomněl, že ruský prezident Vladimir Putin 7. dubna podepsal zákon, umožňující trestní postih za ničení či poškozování pomníků zvěčňujících památku padlých při obraně vlasti. Případ odstranění Koněvovy sochy z 3. dubna zkoumá Vyšetřovací výbor Ruské federace, což je národní kriminální ústředna, podle paragrafu o veřejném znesvěcení symbolů ruské vojenské slávy.

Striktně odmítáme zásahy státních orgánů Ruska do vnitřních záležitostí ČR. Místní samospráva je nedílnou součástí našeho ústavního zřízení. Stíhání jejích představitelů cizím státem za plnění mandátu je nepřípustné a v ČR nevymahatelné. Celé prohlášení ▶️https://t.co/L82BCValxG

— MZV ČR (@mzvcr) April 10, 2020

České ministerstvo zahraničí minulý týden označilo stíhání české samosprávy ruskými úřady za nepřípustné a upozornilo, že příslušné ruské zákony nejsou v Česku vymahatelné.

Související

V Praze byla odhalena socha skřeta s obličejem Putina. (5.12.2022)

V Praze sedí socha "skřeta" Putina u plynovodu. Nahradil maršála Koněva

Na náměstí Interbrigády v Praze 6 ode dneška dočasně stojí socha znázorňující ruského prezidenta Vladimira Putina jako skřeta, který utahuje plynový kohout. Na místě, kde stál dříve pomník kontroverzního sovětského maršála Ivana Koněva, bude 30 dnů a následně půjde do dražby. Vydražené peníze poputují na nákup zbraní pro Ukrajinu, která od února čelí ruské invazi. ČTK to sdělil autor sochy, kovář a sochař Dušan Dostál.

Více souvisejících

maršál Koněv Osvobození Sergej Lavrov Ondřej Kolář (TOP 09) Rusko Praha

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

Tragická střelba na pražské FF UK zasáhla 9000 lidí. O krizovou pomoc se staraly stovky lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) as ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy