Taliani musia mať oprávnený dôvod na pohyb na ulici, keďže krajina sa snaží zastaviť šírenie pandémie, ktorá si v Taliansku od februára oficiálne vyžiadala už vyše 20-tisíc ľudských životov.

Vziať na prechádzku svojho psa sa vníma ako dostatočne dobrý dôvod na opustenie svojho bydliska. Ale zdá sa, že vziať von svoju korytnačku dobrým dôvodom nie je. Rímska polícia uviedla, že „60-ročnú ženu prichytili mimo jej domu bez oprávneného dôvodu“ a udelili jej pokutu.

„Žena sa prechádzala s korytnačkou,“ napísala polícia v hlásení. Hovorca rímskej polície Nunzio Carbone pre AFP uviedol, že žena dostala pokutu 400 eur, lebo nemala „oprávnený dôvod". Talianske úrady informovali, že na Veľkonočný pondelok, ktorý je v prevažne katolíckej krajine celoštátnym sviatkom, udelili rekordných 16 545 pokút.

Na Veľkonočnú nedeľu dali úrady ďalších 13 756 pokút. Taliani zo žartu v sociálnych médiách píšu, že prenajmú svojich psov každému, kto je z trávenia času medzi štyrmi stenami počas celoštátnej karantény už pološialený a potrebuje dobrý dôvod na vychádzku. Policajný hovorca Carbone dodal, že korytnačka bola „veľká ako pizza“, ale nebola uviazaná na vôdzke.