Dokument, ktorý vyrobila Sekcia spravodajstva RTVS, zobrazuje autentické výpovede rodín, ktoré nešťastná udalosť zasiahla.

„Rozprávajú nielen o minútach hrôzy, ale v spomienkach sa vracajú aj k príjemným chvíľam v 12-poschodovej bytovke. Rozmer tejto tragédie dokresľujú výpovede záchranných zložiek a odborníkov,“ približuje RTVS.

Na dokumente pracovali redaktor Peter Žatko a kameraman Branislav Mihok, ktorí sa vybrali na miesto udalosti. Vyhľadali postihnuté rodiny, ktoré výbuch aj požiar prežili, rodinných príslušníkov, a tiež záchranárov a svedkov tragédie.

Podľa P. Žatka bolo najťažšie z celej výroby dokumentu kontaktovanie rodín, ktorým sa snažil citlivo vysvetliť, prečo by mali o prežitej tragédii hovoriť ako verejnú výpoveď na kameru.

„Naším zámerom bolo prostredníctvom dokumentu vytvoriť pamiatku na bytovku, ktorá kedysi patrila k najkrajším v Prešove, na jej obyvateľov a život, ktorí v nej žili pred výbuchom,“ opísal.

Kameraman B. Mihok pochádza z Prešova, preto bola pre neho práca na tomto dokumente o to citlivejšia. „Keďže sa tragédia stala v predvianočnom čase a v meste aj na danom sídlisku mám veľa známych, o to ťažšie sa mi točili nielen rozhovory s rodinami, ale aj obrázky priamo z miesta nešťastia.“

V dokumente odznie tiež exkluzívny záznam z tiesňovej linky, na ktorú volala obyvateľka vedľajšieho domu krátko po výbuchu.

Zároveň prepája rodinné videonahrávky a fotografie spred desiatok rokov s autentickými zábermi obyvateľov Prešova a archívnymi snímkami RTVS.

„Snažili sme sa zužitkovať všetko, čo obrazovo aj zvukovo dokreslí rozmer celej tragédie bytového domu na Mukačevskej,“ priblížil P. Žatko.

Polhodinový dokument Mukačevská 7 nazvaný podľa adresy bytovky odvysiela RTVS v premiére na Jednotke v nedeľu 19. apríla o 13. hodine po diskusii O 5 minút 12.