Rekordnú návštevnosť zaznamenali v marci viaceré slovenské weby a veľké nárasty vidno aj pri televízii. Jej sledovanosť za posledný mesiac, odkedy platia aj na Slovensku prísne opatrenia obmedzujúce mobilitu, prudko vzrástla.

Objem času strávený sledovaním televízie sa na Slovensku zvýšil v týždni od 16. marca až o 100 minút denne oproti rovnakému obdobiu vlaňajška, vyplýva z dát Kantaru. Išlo o prvé dni po tom, čo u nás začali platiť najprísnejšie vládne nariadenia.

Stominútový medziročný rozdiel je podobný ako napríklad u divákov v Španielsku a Turecku. Sú však aj krajiny, kde záujem o televíziu až natoľko nevzrástol, ako Nórsko a Dánsko, kde sledovanosť v prvých dňoch po prijatí opatrení stúpala menej.

Čísla potvrdzujú, že televíziu práve sleduje najviac ľudí od zavedenia peoplemetrov

Priemerný počet minút sledovaných denne vo vybraných krajinách Zdroj: Kantar Slovakia

Pre slovenský trh rovnako ako napríklad pre švajčiarsky či čiastočne nórsky je naďalej typický silný rozdiel v číslach sledovanosti medzi pracovným týždňom a víkendom, ktorý sa zachoval aj počas karantény. V Španielsku alebo Turecku tento rozdiel nie je až taký veľký.

Vyše milióna ľudí pri obrazovkách

Dáta Kantaru potvrdzujú, že marec 2020 bol na Slovensku mesiacom s najvyššou sledovanosťou v histórii elektronického merania, teda od októbra 2004, keď začali u nás fungovať peoplemetre.

Zariadenia, ktorými sa zisťuje, čo sa práve na tom-ktorom televízore pozerá, má u nás viac ako 1 200 domácností. Všetky sú utajené, aby sa zachovala reprezentatívnosť panela.

Rekord z minulého mesiaca sa netýka ratingu konkrétneho programu, kde si maximá dlhodobo držia prenosy z hokejových MS či finále prvej slovenskej Superstar, ale celkového zásahu televízie – tú u u nás v priemere v marci denne sledovalo 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa