Ministerstvo zdravotnictví naslouchá NÚKIB, varovalo nemocnice

Ministerstvo zdravotnictví varovalo nemocnice před kyberútokem. Mají proto své uživatele upozornit na rizika podvodných e-mailů. Potřeba je podle resortu také zkontrolovat nebo vytvořit zálohy dat off-line, zkontrolovat antivirové programy nebo zablokovat přístupy do veřejné sítě a přístup k počítačům zvenčí. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) dnes varoval před hrozbou kyberútoků na nemocnice a jiné cíle. Lze je podle něj očekávat v nejbližších dnech.

"Upozornění NÚKIB bereme velmi vážně, a proto jsme neprodleně zdravotnickým zařízením zaslali informaci o varování před hrozbou kybernetických útoků včetně hlavních kroků, které by měli IT odborníci neprodleně uskutečnit. S NÚKIB jsme ve spojení a situaci budeme monitorovat," uvedl ministr Adam Vojtěch (za ANO).

Loni se stala obětí kybernetického útoku nemocnice v Benešově, letos v březnu útočníci ochromili počítačovou síť v Psychiatrické nemocnici v Kosmonosech na Mladoboleslavsku a dva týdny fungovala po útoku v omezeném režimu také Fakultní nemocnice Brno.

Po útoku na tamní zdravotnické zařízení zřídilo ministerstvo Akční výbor kybernetické bezpečnosti, který sdružuje IT profesionály z fakultních nemocnic a dalších poskytovatelů zdravotních služeb. Vzájemně sdílí informace a poskytují metodickou a technickou pomoc v resortu. Ministerstvo také vydává školicí materiály a vzorové dokumenty pro řízení bezpečnosti informací v nemocnicích.

Centrálně je pro státní nemocnice podle ministerstva organizovaný nákup služeb kybernetické bezpečnosti jako jsou odborné audity. Na kybernetickou bezpečnost se zaměřují také investiční programy ministerstva pro fakultní nemocnice, nemocnice a ústavy ve státním vlastnictví, zdravotnická zařízení v majetku obcí a krajů, poskytovatele zdravotnické záchranné služby, ale také krajské hygienické stanice, zdravotní ústavy a Státní zdravotní ústav. Posiluje také datovou infrastrukturu ministerstva provozovanou Ústavem zdravotnických informací a statistiky.

Na tyto projekty bylo vynaloženo 2,2 miliardy korun většinou z evropských fondů. Ministerstvo se také zapojilo do plánů programu Digitální Česko s 18 záměry za více než šest miliard korun, z nichž třetina jde právě do kybernetické bezpečnosti.

Související

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 
Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Více souvisejících

ministerstvo zdravotnictví Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) nemocnice

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Kim Čong-un

KLDR se nevzdá projektu vesmírného průzkumu, vzkázal Kim Čong-un

Severokorejský diktátor Kim Čong-un prohlásil, že KLDR se nikdy nevzdá projektu vesmírného průzkumu. Vojenské průzkumné satelity jsou podle něj klíčové pro národní sebeobranu proti nepřátelským hrozbám. S odvoláním na severokorejská média to uvedla agentura Reuters. 

před 3 hodinami

včera

Premiér Ukrajiny Denys Šmyhal, lotyšská premiérka Evika Silinová, polský prezident Andrzej Duda, premiér Petr Fiala (ODS), dánská premiérka Mette Frederiksenová, nizozemský premiér Mark Rutte

Česká iniciativa může změnit situaci na frontě, shodli se v Praze lídři pěti zemí

Lídři pěti zemí Evropské unie se dnes v Praze shodli na pokračování vojenské podpory Ukrajiny proti ruské agresi. Na setkání svolaném premiérem Petrem Fialou vyslechli výzvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k navýšení a urychlení dodávek munice a protivzdušné obrany, které jsou klíčové pro ochranu ukrajinských obyvatel, měst a kritické infrastruktury. Uvedli to ve společném prohlášení, které zveřejnila Strakova akademie.

včera

Zleva: Frank Lowenstein, John Kerry, Benjamin Netanjahu, Yossi Cohen

"Nechcete ohrozit svou rodinu." Bývalý šéf izraelského Mossadu údajně vyhrožoval hlavní prokurátorce ICC

Bývalý šéf izraelské tajné služby Mossad, Yossi Cohen, údajně vyhrožoval bývalé hlavní prokurátorce Mezinárodního trestního soudu (ICC), Fatou Bensoudové. Na několika tajných schůzkách na ni údajně vyvíjel nátlak, aby zastavila vyšetřování Izraelců kvůli podezření z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti na okupovaných palestinských územích. Uvedl to deník The Guardian, který se odvolává na vysoce postavené izraelské zdroje.

včera

včera

Shein, ilustrační fotografie

Výrobky Shein mohou být zdraví nebezpečné, oznámil Soul

Obří singapurská online společnost zaměřující se na levnou módu prodávanou skrze e-shop, podobně jako Tema a Alibaba, si stále více zasluhuje nechtěnou pozornost kvůli svým prodejním praktikám, vykořisťovatelské pracovní politice a možnému poškození životního prostředí.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Radoslaw Sikorski

Polsko nevylučuje vyslání svých vojáků na Ukrajinu

Polsko by nemělo vyloučit vyslání vojáků na Ukrajinu, uvedl polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski v rozhovoru, který zveřejnil polský deník Gazeta Wyborcza. Nespecifikoval však, jakou roli by polští vojáci na Ukrajině mohli plnit.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo je definitivně u konce

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo definitivně končí odkladem. Pražské vrchní státní zastupitelství do případu podle informací České televize už podruhé nezasáhne. Policie případ, ve kterém šlo o podezření z daňových úniků, v březnu odložila. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy