Skupina výtržníků protestovala proti odstranění sochy maršála Koněva i před konzulátem v Petrohradě

Český konzulát v Petrohradě se ve čtvrtek stal terčem výtržníků kvůli odstranění sochy maršála Koněva. Maskovaná skupina před budovou rozvinula vulgární transparent a zapálila dýmovnici. K akci se přihlásila krajně levicová strana Jiné Rusko. Stejně jako zkraje dubna k útoku na ambasádu v Moskvě.

Petrohrad Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak informovala nezaregistrovaná strana Jiné Rusko na svém webu, jednoho z účastníků akce zadržela policie. Diplomaté se ale o incidentu vůbec nedozvěděli oficiální cestou od ruské strany, jak řekl Českému rozhlasu velvyslanec v Moskvě Vítězslav Pivoňka. „To, co nás překvapuje, je to, že jsme o tomto incidentu nebyli informováni policií Ruské federace,“ uvedl.

Odplata za odstranění sochy maršála Koněva. České velvyslanectví v Moskvě napadli extremisté

Číst článek

Vzhledem k epidemii nemoci Covid-19 český zastupitelský úřad funguje v omezeném režimu. Podrobnosti tak diplomaté zjistili až zpětně z internetu.

Strana Jiné Rusko v prohlášení na webu žádá opravu pomníku a jeho návrat na náměstí Interbrigády v pražské Bubenči. Místní úřady Prahy 6 prý odstraněním sochy maršála Koněva zesměšňují památku sovětských vojáků, kteří osvobodili Prahu nebo Osvětim.

S poukazem na rok 1968 taky autoři textu varují před drážděním ruského národa pod heslem „Naše tanky budou v Praze“.

Český velvyslanec se plánuje vůči incidentu ohradit oficiální cestou. „Budu se samozřejmě nótou obracet na ministerstvo zahraničí Ruské federace,“ potvrdil Českému rozhlasu.

Ivana Milenkovičová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme