Videohovory teď vládnou světu. Facebook proto spouští Messenger Rooms, které pojmou až 50 lidí

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

messenger-rooms-mac

Foto: Facebook

Messenger Rooms pojmou až 50 lidí pro společné videohovory

0Zobrazit komentáře

Videohovory teď vládnou světu. A není se čemu divit. Koronavirová pandemie uzemnila většinu západního světa, lidi zavřela na dlouhé týdny doma, a jelikož je člověk tvor sociální, potřebuje být v kontaktu s okolním světem. Nejjednodušší způsob, jak se „potkat“ s přáteli, tak nyní často představuje videohovor. To velmi dobře vědí i ve Facebooku, kde kvůli tomu spouští novou funkci Messenger Rooms.

Všude se teď mluví o Zoomu, který zažívá raketový růst, ale přestože se tam virtuálně schází lidé i na nezávazné debaty, je pro mnoho lidí spojen spíše s pracovními záležitostmi. Pro spojení s přáteli jsou lidé zvyklí používat FaceTime, WhatsApp nebo Messenger a právě poslední aplikace od Facebooku teď přichází s velkou novinkou. I proto, aby lidé nezačali utíkat k Zoomu ještě více.

Jmenuje se Messenger Rooms a přináší vylepšené skupinové videochaty, které pojmou najednou až 50 osob a jsou bez jakéhokoliv časového limitu (což neplatí třeba právě pro Zoom), tedy kompletně zdarma. Přímo na Messengeru nebo Facebooku stačí vytvořit novou Místnost a pak jen rozešlete pozvánky na své přátele, ať se připojí. Vše funguje na mobilu, webu i desktopu, kam nedávno dorazila oficiální aplikace Messenger.

MessengerRooms_Mobile

Foto: Facebook

Messenger Rooms fungují na mobilu, webu i desktopu

Facebook navíc plánuje propojit všechny své sociální sítě, mezi něž patří i Instagram a WhatsApp, a vytvářet Místnosti tak půjde i tam. Zároveň se rozšiřují i možnosti videohovorů přímo na WhatsAppu, kde bude možné volat až v osmi lidech najednou.

Síť Marka Zuckerberga není zdaleka první, kdo s něčím jako Messenger Rooms přichází. Ostatně videohovory v omezenějším režimu již v Messengeru i WhatsAppu nabízela, ale jelikož je největší na světě, bude moci skupinové videohovory klidně o desítkách účastníků okamžitě využít téměř třetina planety.

Na Facebook se každý měsíc připojí 2,5 miliardy lidí, v Česku je to už přes 5,5 milionu lidí. Když navíc připočteme i čísla Messengeru, Instagram a WhatsAppu, je zásah ještě o něco větší. Na Messengeru a WhatsAppu se teď podle Facebooku připojuje k videohovorům denně 700 milionů účtů.

MessengerRooms_Web

Foto: Facebook

Do Messenger Rooms pozvete přátele snadno i přes odkaz

Zároveň se Facebook nechce nechat proti konkurenci zahanbit, a tak Messenger Rooms nabídnou nové 360stupňové pozadí a také kamerové filtry, jež například přinesou okolní osvětlení pro rozjasnění prostoru i obličeje. Nové funkce začne Facebook vypouštět tento týden a ke všem uživatelům by se měly dostat během následujících týdnů. Při oznámení se ale firma zaměřila také na bezpečnost, v rámci níž má reputaci značně pošramocenou.

Facebook tvrdí, že videohovory nijak neposlouchá ani nesleduje (byť nejde na rozdíl od WhatsAppu o end-to-end šifrování) a nastavení soukromí má v rukou vždy ta osoba, jež danou Místnost vytvořila. To znamená, že může spravovat, kdo se k videohovoru připojí, kdo ho vidí a zda je místnost zamčená, či nikoliv. Zároveň může iniciátor během hovoru kohokoliv kdykoliv vyloučit. Ostatně právě s nabouráváním se do konverzací měl problém třeba Zoom.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym