V ČR přibylo nejméně nakažených od půlky března, zemřelo 221 pacientů s covid-19

V Česku dosud s nemocí covid-19 zemřelo 221 lidí. Od večera se počet obětí zvýšil o jednu. Uzdravilo se zatím 2555 nakažených, což je o deset víc než v neděli večer. Případů nákazy bylo v Česku od vypuknutí epidemie zjištěno 7404. Aktuálně nemocných je 4628, v nemocnicích bylo 360 pacientů s covid-19.

Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví k dnešním 08:30.

Za neděli přibylo 52 případů nákazy koronavirem, což je nejnižší denní nárůst od 14. března. Testů na covid-19 bylo ale provedeno jen 3358, což je nejmíň od soboty 13. dubna. Ve všední dny bývá testů většinou kolem sedmi až osmi tisíc, o víkendech nebo svátcích jich laboratoře provedou výrazně míň. Celkem bylo v Česku zatím otestováno 218.474 vzorků včetně opakovaných u jednoho člověka.

S nemocí se nyní potýká 4628 lidí, což je o jedenáct méně než uvádělo ministerstvo po půlnoci. Odborníci považují za jeden z klíčových údajů počet hospitalizovaných s nemocí covid-19, kterých je v posledních dnech méně než čtyři sta, podle nejnovějších údajů se v nemocnicích léčí 360 nakažených. Z toho 73 pacientů bylo v těžkém stavu nebo vyžadovalo intenzivní péči. Ani počet vážně nemocných pacientů se výrazně nemění. Jako vyléčení nebo do domácí karantény už odešlo z nemocnic 592 osob, víc než polovina ze všech dosud hospitalizovaných.

V neděli bylo provedeno 3358 testů, pozitivních z nich bylo 52. Už pátý den po sobě se denní nárůst drží pod stovkou. Podíl nově zaznamenaných případů covid-19 na počtu testů činil v neděli 1,55 procenta, od úterý se tento ukazatel drží pod dvouprocentní hodnotou. Ještě na začátku dubna byl podíl potvrzených případů nákazy na počtu testů skoro pět procent.

V neděli zemřel podle aktuální bilance ministerstva jeden člověk s covid-19, v sobotu čtyři a v pátek sedm. Celkově připadá nejvíc úmrtí na Prahu, která jich eviduje 82. Následuje Moravskoslezský kraj s 26 zemřelými a Karlovarský kraj s 21 oběťmi. Ve Zlínském kraji zemřel dosud jediný člověk.

Hlavní město má i nejvíc nakažených, absolutně i v přepočtu na počet obyvatel. Nakazilo se zatím 1690 Pražanů, což znamená 124 na 100.000 obyvatel. V přepočtu na obyvatele následuje nejmenší Karlovarský kraj s 350 případy, což vychází na víc než 118 infikovaných na 100.000 obyvatel. V nejméně zasaženém Jihočeském kraji na 100.000 obyvatel vychází stále necelých 27 případů.

Vláda kvůli příznivému epidemiologického vývoji urychlila harmonogram otevírání obchodů a služeb, dnes začíná další vlna rozvolňování. Zákazníci mohou nakupovat v dalších obchodech, zajít do některých knihoven, venkovních areálů zoologických a botanických zahrad či posiloven, byť s řadou omezení.

Související

Plzák španělský (Arion lusitanicus)

Velmi nebezpečný španělský slimák u českých hranic

Plzák španělský, známý svou žravostí, se dál šíří po Evropě a nyní se objevuje i v horských oblastech. Na jeho přítomnost upozorňují mimo jiné zástupci polského Krkonošského národního parku. Tento živočich navíc představuje riziko i pro psy a podobné šelmy.
Antony John Blinken je americký demokratický politik a právník, od ledna 2021 ministr zahraničních věcí Spojených států amerických v Bidenově vládě.

Blinken dorazí příští týden do Prahy. Česko hostí jednání ministrů zemí NATO

Do Česka příští týden dorazí šéf americké diplomacie Antony Blinken, aby se zúčastnil jednání ministrů zahraničí členských zemí NATO. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na americké ministerstvo zahraničí. Blinken má také jednat s českým protějškem Janem Lipavským (Piráti) a dalšími činiteli o podpoře Ukrajiny či energetické spolupráci.

Více souvisejících

Česká republika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 54 minutami

Záchranné složky zasahují v Liberci po úderu blesku do stromu. (2.6.2024) Prohlédněte si galerii

Drama v Liberci: Nové informace o pacientech, které v Liberci zasáhl blesk

V nemocniční péče se po nedělním úderu blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích nakonec ocitlo 22 lidí. Na místě včera zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Policie po ukončení zásahu uvedla, že zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

Severní Korea (KLDR)

Severní Korea přestane s posíláním balónů s odpadky. Jih ale varovala

KLDR v neděli oznámila, že dočasně přestane s posíláním balónů s odpadky přes hranici do Jižní Koreji. Komunistická diktatura nicméně varovala souseda, že se k této praxi vrátí, pokud Soul bude na její území posílat další aktivistické letáky namířené proti severokorejskému režimu.

včera

Bojové vozidlo pěchoty M2A4E1 Bradley.

VIDEO: Dvě ruská obrněná vozidla zničena americkým Bradleym

Bojové vozidlo pěchoty Bradley, darované Spojenými státy ukrajinské armádě, mělo zničit dva ruské obrněné transportéry na východní Ukrajině. Ukazují to nové záběry, které se objevily po oznámení Kyjeva o intenzivních bojích na východní frontě.

včera

včera

Donald Trump

Trump je ochoten jít do vězení, ale varoval před reakcí Američanů

Americký exprezident Donald Trump v neděli na Fox News uvedl, že by přijal případný trest, ať už by šlo o domácí či opravdové vězení. Podle republikánského politika by to ale nejspíš nepochopila veřejnost. Trump bez bližších detailů prohlásil, že by mohlo jít o zlomový okamžik. 

včera

včera

Olaf Scholz

NATO je připraveno se bránit proti Rusku, zopakoval Scholz

Cílem posílení východního křídla NATO je ukázat Rusku, že aliance bude v případě potřeby připravená bránit každý centimetr svého území, řekl německý kancléř Olaf Scholz podle Reuters v neděli v rámci projevu na Východoněmeckém ekonomickém fóru.

Aktualizováno včera

Záchranné složky zasahují v Liberci po úderu blesku do stromu. (2.6.2024) Prohlédněte si galerii

V Liberci udeřil blesk do zámeckého parku. Zraněných je 18 lidí

Zraněné si vyžádal v neděli odpoledne úder blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů, uvedla policie po ukončení zásahu.

včera

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Aby si Sparta začala hledat nového trenéra. Podle médií se měl Priske dohodnout s Feyenoordem

Vypadalo to pro mistrovskou fotbalovou Spartu na klidné léto, během něhož bude posilovat kádr tak, aby se dokázala připravit na očekávané boje o účast v Lize mistrů. Jenže nyní to vypadá, že bude muset řešit nejožehavější otázku v tuzemském fotbale. Kdo ji vlastně bude trénovat? Jak nizozemská, tak i dánská média mají už totiž za hotovou věc, že se dánský stratég Brian Priske dohodnul s Feyenoordem Rotterdam, přičemž smlouvu s tímto klubem by mohl podepsat už během příštího týdne. Zbývá se už jen prý domluvit na výši odstupného se Spartou.

včera

včera

včera

včera

Události Petra Nutila: Důchody, koks a eurovolby

Milí moji, je tu další neděle a s ní i další vydání souhrnu toho nejpodstatnějšího, co by vám za uplynulý týden nemělo uniknout. 

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy