‚Kdy začnete testovat chytře?‘ Lidé vyrazili na procházku s Minářem z Milionu chvilek

Stovky lidí ve středu v Praze protestovaly proti tomu, jak vláda postupuje a komunikuje v době koronaviru. Nesli transparenty vyjadřující nedůvěru vládě a požadující otevření škol. Setkání avizoval předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář jako procházku, které jsou i v době vládních opatření povoleny. Několik desítek lidí se také sešlo v brněnských Denisových sadech, akci tam zorganizoval Ondřej Zeman z iniciativy Společně Brno.

Praha/Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace Milionu chvilek během pandemie

Demonstrace Milionu chvilek během pandemie | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Lidé se v Praze po 18.00 scházeli u letenského kyvadla a pomalou chůzí s rozestupy došli přes Letenskou pláň až k vládní Kramářově vile.

Tam mnozí své transparenty zanechali a fotografovali se s nimi. Cestou psali křídou vzkazy vládě i na chodníky na Letné.

Milion chvilek svolal do Prahy další demonstraci, lidé protestovali proti novému ombudsmanovi Křečkovi

Číst článek

Pořadatelé, kteří středeční akci neoznačili jako demonstraci, ale procházku, její účastníky postupně tlampačem informovali, kam právě na své procházce směřuje Mikuláš Minář, a lidé zvolili stejný směr. Policisté na místě účast odhadovat nechtěli, podle nich také nešlo o shromáždění.

Minář na webu Milionu chvilek zveřejnil své otázky, které vládě směřuje. Chce mimo jiné vědět, proč se už v lednu neprojednávala hrozba epidemie koronaviru a stav ochranných pomůcek, což navrhovala opozice, proč se hned na začátku vyhlášení nouzového stavu nezřídil krizový štáb nebo proč se vláda neřídí pandemickým plánem České republiky.

Protest také v Brně

Vláda podle Mináře jedná i komunikuje chaoticky a mění rozhodnutí ze dne na den bez jasného odůvodnění. Ekonomická záchranná opatření jsou podle něj ušitá na míru velkým korporacím typu Agrofert, společnosti, kterou do února 2017 vlastnil premiér Andrej Babiš (ANO) a poté ji vložil do svěřenských fondů.

Transparenty si přinesli i lidé na protestu v Brně, kteří vyčítali vládě nesrozumitelnost a chaotičnost při vydávání vládních opatření, skutečnost, že „projedla“ předešlá ekonomicky úspěšná léta a nepřipravila republiku na léta chudá, která přicházejí.

Netypický protest, při němž lidé stáli maximálně ve dvojicích či trojicích a drželi od sebe minimálně dvoumetrové odstupy, trval zhruba 20 minut. Iniciativa Společně Brno je navázaná na Milion chvilek pro demokracii.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme