Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Klaudinka (2) přišla kvůli koronaviru až o 6 měsíců intenzivní léčby! Hrajeme o čas, přiznává maminka

Autor: lc - 
1. května 2020
08:59

Koronavirová pandemie těžce zasahuje do života i nejmenším pacientům. Manželé Jana a Tomáš vychovávají ve Vnorovech na Hodonínsku tři děti. Nejmladší Klaudie (2) se narodila předčasně ve 28. týdnu těhotenství a potýká se s dětskou mozkovou obrnou. Zdravotnická krize jí teď vzala až půl roku života, v němž mohla díky intenzivním rehabilitacím udělat velký pokrok.

Veselé děvčátko, ale...

„Klaudinka je veselé dvouleté děvčátko, které zbožňuje vše, co holky v jejím věku. Ráda vaří kafíčko v dětské kuchyňce a vydrží si dlouho hrát s panenkou v kočárku. Mentálně je naprosto v pořádku, jen po fyzické stránce strádá. Od narození se potýká s dětskou mozkovou obrnou, konkrétně spastickou diparézou, tedy postižením dolních končetin. Není schopna samostatné chůze, dostane se do kleku na všechny čtyři, dokáže se plazit. V posledních týdnech se jí nově daří posadit se z kleku na paty,“ popisuje její maminka Jana.

Pomáhají rehabilitace

Klaudince nejvíce pomáhají pravidelné rehabilitace, které s ní maminka pravidelně absolvuje: „Plánujeme dojíždět na osmdesát kilometrů vzdálené hipoterapie, rehabilitace na koních. Již dvakrát jsme spolu byly na intenzivním rehabilitačním pobytu hrazeném zdravotní pojišťovnou. Na umístění do léčebny se však čeká až šest měsíců, a zda se podaří najít místo, není jisté. Pokud to nevyjde, žádáte opětovně, o péči je velký zájem,“ popisuje maminka.

S celou rodinou S celou rodinou | Dobrý anděl

Hrajeme o čas...

Dle lékařů je velmi důležité udělat co největší pokroky do šesti let věku, kdy je tělo více tvárné. „V tuto chvíli hrajeme o čas,“ říká k tomu maminka. A tak se rodina na základě doporučení lékařů rozhodla s dcerou podstoupit i další intenzivní rehabilitace nad rámec zdravotního pojištění. Většinou probíhají denně po dobu několika týdnů. Jejich cena se pohybuje v řádu desítek tisíc korun, které rodiny hradí z vlastních zdrojů.

Klaudinka už si vyzkoušela dvoutýdenní cvičení. „Udělala obrovské pokroky, právě díky těmto rehabilitacím je schopna sedět,“ popisuje paní Jana s nadšením. Na chvíli se odmlčí a pak pokračuje: „Situace se ale změnila, přišel koronavirus a rehabilitační centra se uzavřela. Ani jsme nedochodily další dva plánované týdny. Hrajeme o čas, potřebujeme s dcerou co nejvíce cvičit. Myslím, že aktuální situace nám vzala až šest měsíců, v rámci kterých jsme se mohly věnovat intenzivní rehabilitační péči,“ dodává.

Čekací doba několik měsíců

Doma s holčičkou pravidelně cvičí podle Vojtovy metody a všichni věří, že se její stav bude i nadále zlepšovat. „Doufáme, že až se opět vše otevře, najde se pro ni místo a nebudeme dlouho čekat, než nás na rehabilitace přijmou,“ věří maminka. Přestože je rodiče hradí z vlastních zdrojů, je o ně veliký zájem. Čekací doba je i několik měsíců.

Pravidelné výdaje na péči o děti s takto vážným onemocněním jsou zpravidla dlouhodobé. Do finanční pomoci nejen pro Klaudinku, ale i další děti, se můžete zapojit i vy. Stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz a začít přispívat. 

Video  Jak dlouho se dá zvládat karanténa a kdo si v ní libuje? Psycholog doporučuje „informační dietu“.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa