Premier League řeší dohrání sezony. Některé týmy odmítají neutrální hřiště a sestupovou nejistotu

Stále více klubů působících v anglické Premier League podle informací BBC souhlasí s možností dohrát jednu z nejprestižnějších fotbalových lig světa na omezeném počtu stadionů. Některým ale vadí, že by se zároveň soutěž neuzavřela, a tak by týmy, které jsou ohrožené sestupem, dohráváním ligy na neutrálních hřištích přišly o výhodu domácího prostředí.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alírezá Džahánbachš

Ofenzivní hráč Brightonu Alírezá Džahánbachš při akrobatickém zakončení letos v lednu. Bude ho s jeho týmem čekat závěr soutěže na neutrálních kolbištích? | Foto: Dylan Martinez | Zdroj: Reuters

Možnost dohrát ročník na neutrálních stadionech se nezamlouvá Brightonu. Podle výkonného ředitele klubu Paula Barbera by to narušilo regulérnost soutěže.

Premier League by mohla začít 8. června i s fanoušky na tribunách, ale za přísných podmínek

Číst článek

„Jasně, všichni musíme být připraveni udělat nějaké kompromisy a je nám jasné, že se nejspíš bude muset hrát za zavřenými dveřmi. Úsilí vlády o omezení šíření koronaviru plně podporujeme,“ uvedl Barber na klubovém webu.

„Ale hrát na neutrálních hřištích v téhle kritické části sezony může mít velký dopad na regulérnost soutěže. Je evidentní, že budeme znevýhodnění, když nebudeme moct hrát doma ve známém prostředí, i když to bude bez fanoušků,“ poznamenal výkonný ředitel aktuálně 15. celku Premier League.

Pro variantu se závěrem ligy na domácích stadionech se vyslovili podle BBC i zástupci šestnáctého West Hamu. Týmy ze spodních pater tabulky se logicky obávají sestupu a tím pádem velké finanční ztráty, která by mohla přijít.

Dohrání soutěže na neutrálních hřištích je však podle vedení soutěže, jak v pátek pomocí videokonference informovalo kluby, jedinou možností.

Nevillova kritika

Bývalý kapitán Manchesteru United Gary Neville zkritizoval kluby i vedení anglické fotbalové ligy. Podle něj se bojí veřejně podpořit obnovení přerušené soutěže, protože se obávají odpovědnosti v případě, že by někdo v souvislosti s restartem podlehl novému typu koronaviru.

Fotbalista Son během přerušení sezony nezahálí, hvězda Tottenhamu půjde v Jižní Koreji na vojnu

Číst článek

Premier League je kvůli nemoci covid-19, která ve Velké Británii byla potvrzena u 182 tisíc osob a zemřelo s ní přes 28 tisíc lidí, pozastavena od poloviny března. Vedení soutěže a zástupci klubů se v pátek shodli, že chtějí přerušenou soutěž dohrát. K tomu však potřebují uvolnění přísných opatření, o nichž bude vláda jednat ve čtvrtek.

„Pro Premier League je to noční můra. Pořád vykřikují, jak je zdraví na prvním místě, ale vzápětí dodají, že chtějí ligu restartovat,“ napsal Neville na twitteru. „Vážil bych si jich mnohem víc, kdyby řekli: Ano, je tu zvýšené zdravotní riziko, ale jsme ochotni ho podstoupit. Ale to neudělají, protože jsou k smrti vyděšení,“ dodal.

Bývalý obránce anglické reprezentace poté dostal otázku, co by se podle něj stalo, kdyby v souvislosti s obnovením ligy někdo podlehl koronaviru. „Proto jsme od žádného z majitelů nebo významných funkcionářů neslyšeli veřejnou podporu restartu. Mají strach z viny a odpovědnosti,“ uvedl.

Obnovení Premier League mezitím veřejně podpořil šéf Crystalu Palace Steve Parish, který se obává nepříjemných právních dopadů. „Nechci řešit zkrácení nebo anulování ligy nebo počítat průměrný bodový zisk na zápas. Následky jsou velmi komplexní a mohly by z toho být soudy trvající nejen měsíce, ale i roky,“ uvedl ředitel jedenáctého celku tabulky.

The PL are having a CV nightmare . They keep spouting Health First but then brief constantly “We have to Re-Start”
I’d respect them more if they said “We accept the increase in Health Risk but it’s one we are willing to take” . They won’t as they are frightened to death!

09:24 – 03. 05. 2020

665 7075

wei, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme