‚Přispěje k národní bezpečnosti.’ Babiš podepsal s americkým ministrem zahraničí deklaraci o 5G sítích

Vytvořit mechanismus hledání spolehlivých a důvěryhodných dodavatelů pro rychlé mobilní sítě 5G, ochránit sítě před narušením a manipulací a zajistit v nich ochranu soukromí a práv občanů je cílem deklarace, kterou ve středu podepsali premiér Andrej Babiš (ANO) a americký ministr zahraničí Mike Pompeo. ČTK to sdělil Úřad vlády.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš při telefonátu s americkým ministrem zahraničí

Andrej Babiš při telefonátu s americkým ministrem zahraničí | Zdroj: Facebook Andreje Babiše

Babiš a Pompeo se ve středu podle serveru Lidovky.cz telefonicky spojili náhradou za konferenci k rozvoji sítí 5G, která se v úterý a ve středu měla uskutečnit v pražském Národním muzeu a na níž měl být Pompeo hlavním řečníkem.

­Nové podmínky aukce 5G sítí jsou podle velkých operátorů protiprávní. Nevylučují, že je napadnou

Číst článek

Česko chystá aukci kmitočtů pro sítě 5G, podle záměru Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) by mohla začít v polovině roku. Mezi firmami, které by pro ně mohly dodat hardware i software, jsou také čínské společnosti Huawei a ZTE.

Jejich technologie v prosinci 2018 označil za bezpečnostní riziko Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Senát koncem dubna požádal vládu, aby svoji pozici k otázce zapojení Huawei a ZTE do zavádění sítí 5G v tuzemsku vyjasnila.

Ve středu na dálku podepsaný dokument nese název Společná deklarace v oblasti bezpečnosti sítí 5G. „Cílem deklarace je společnými silami vybudovat sítě 5. generace, které budou chráněné před neautorizovaným přístupem i případným napadením a které zajistí občanům soukromí a ochranu jejich základních práv,” napsal úřad vlády.

Proces výběru důvěryhodných dodavatelů technologií podle signatářů přispěje k národní bezpečnosti a bude příležitostí pro další vývoj a inovace v soukromém sektoru. Obě země také podpořily další diskuse o bezpečnosti sítí 5G v Severoatlantické alianci.

Představení šéfa NÚKIB 

Telefonát byl podle Lidovek také příležitostí představit partnerům nového šéfa NÚKIB Karla Řehku. Úřad Řehka vede od 20. března, ve funkci nahradil Dušana Navrátila, jehož odvolání loni v prosinci zdůvodnil Babiš nízkou odborností a nedostatečnými manažerskými a komunikačními schopnostmi.

Škodíme málo, cenová válka se jim nevyplácí, popisuje zkušenost nový slovenský mobilní operátor

Číst článek

Babiš podle serveru v telefonátu také uvedl, že náhradní konference o 5G v Praze za zrušenou kvůli koronaviru by se měla uskutečnit v září.

Babiš na twitteru napsal, že Pompea na září pozval do Prahy a nabídl mu takzvanou chytrou karanténu. Projekt takzvané chytré karantény má v Česku umožnit rozvolňování opatření zavedených vládou proti epidemii koronaviru. S pomocí moderních technologií, například údajů z mobilních telefonů, má urychlit a usnadnit hledání lidí, s nimiž nakažení přišli do styku.

Spojené státy obviňují firmu Huawei z krádeží technologií a špionáže pro Peking. Firma to popírá. Washington kvůli tomu loni v květnu společnost Huawei zařadil na černou listinu. Agentura Reuters ve středu s odvoláním na své zdroje však napsala, že ministerstvo obchodu USA připravuje nová pravidla, která americkým podnikům umožní spolupracovat s Huawei na stanovování norem pro sítě 5G.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme