Stavíte dům nebo zařizujete byt? Investujte do kvalitní vinylové podlahy

Stavíte dům nebo zařizujete byt? Investujte do kvalitní vinylové podlahy

Při zařizování nového domu nebo bytu se nabízí otázka, jakou podlahou vybavit interiér. Podlaha je výraznou dominantou místností, a proto byste její výběr neměli podcenit. Zkuste vinylovou podlahu. Řekneme vám, proč je výhodná.

Ve chvíli, kdy začnete přemýšlet nad podlahou, mějte na paměti, že podlahová krytina je jednou z nejzatěžova­nějších součástí interiéru, je vidět na první pohled a pokud vyberete špatně, je investice do výměny celkem nákladná.

Vinylová podlaha – investice, která se vyplatí

Moderní vinylové podlahy si postupně v interiérech získávají své pevné místo. Jejich cena se pohybuje v rozmezí 300–1300 Kč podle toho, zda si zvolíte lepenou vinylovou podlahu nebo plovoucí vinylovou podlahu.

  • U lepeného vinylu je cena nižší, ale je třeba počítat s cenou navíc za speciální podlahářské lepidlo
  • U zámkové vinylové podlahy najdete ceny vyšší, ale odpadá investice do lepidel

Cena se také liší podle zvolené značky a kvality. Rozhodně je lepší investovat do kvalitnějších a odolnějších vinylových podlah, které toho více vydrží a mají delší životnost. Podlaha vám tak může sloužit klidně několik dalších desetiletí. Záruka od výrobců se pohybuje v rozmezí 2 až 15 let, v některých případech i více.

Širokou nabídku vinylových podlah naleznete například u společnosti Barkotex kde vám s výběrem nové podlahy rádi poradí. Pobočky naleznete hned ve třech městech – v Praze, Brně a Hradci Králové, kde se také nachází sklad a outletová prodejna.

Čím vás vinylové podlahy přesvědčí

Podlahy z vinylu mají mnoho předností, které hrají v jejich prospěch.

  • Vysoká odolnost – vinyl je velmi odolný a nabízí několik tříd zátěže. Můžete si vybrat podlahu podle toho, jak vysoké zátěži bude vystavena. Povrch vinylu odolává mechanickému poškození, nevadí mu dámské podpatky, ostré drápky domácích zvířátek, posouvání židlí ani pády předmětů. Podlaha si dlouhodobě zachovává původní vzhled bez škrábanců a prasklin.
  • Odolnost proti vodě – některé druhy podlah (především dřevěné) jsou náchylné na působení vody a vzdušné vlhkosti a je problém je položit na místa jako jsou kuchyně, koupelny nebo vstupní chodby. U vinylu toto nehrozí. Pokud zvolíte lepené vinylové podlahy nebo zámkové vinylové podlahy s voděodolným zámkovým spojem, můžete s klidem podlahu položit i do těchto místností. Rozlité pití, mokré šlápoty nebo cákance při koupání vinylové podlaze vadit nebudou.
  • Propustnost tepla – plánujete podlahové topení? Buďte v klidu, vinyl má velmi dobrou tepelnou propustnost a od podlahového topení bude příjemně vést teplo až k vašim nohám. Vinyl ale působí na dotek teple i bez použití podlahového topení.
  • Příjemný, tichý a bezpečný povrch – vinylový povrch je při doteku velmi příjemný a chůze po něm je měkká. Podlahy také dobře tlumí kročejový hluk a jejich povrch má protiskluzové vlastnosti. Jsou tedy výbornou volbou pro rodiny s malými dětmi, které stále někde běhají.
  • Hygienická údržba – velikou výhodou je antibakteriální a antistatický povrch vinylových podlah. Nedrží se na nich prach a díky tomu se snadno udržují buď zametením, přeluxováním nebo setřením vlhkým mopem. Vinylová podlaha se díky dobré údržbě hodí do domácností alergiků, pro které je prach nepřítelem.
  • Široká nabídka barev a vzorů – trh nabízí nepřeberné množství vzorů a je jen na vás, zda chcete mít na podlaze dokonalou imitaci dřeva, kamene, dlažby nebo různé abstraktní vzory či jednobarevnou krytinu. Podlahu si vyberete přesně podle vašeho vkusu. Zajímavou variantou je například sametový vinyl Flotex. Více o této moderní vinylové podlaze si můžete přečíst v našem článku zde.
  • Rychlá pokládka – pokládku vinylové podlahy byste zvládli jistě sami, optimálnější je ale svěřit ji do rukou odborníků, kteří mají vše v oku a budou s pokládkou lepené i plovoucí vinylové podlahy hotoví raz dva. U plovoucí varianty je výhodné, že v případě poškození některého dílu podlahy lze poškozený díl celkem snadno vyměnit.
  • Ekologičnost – pokud sáhnete po prověřených značkách, budete mít jistotu, že vinylová podlaha je vyrobena bez škodlivých ftalátů. Většina moderních vinylových podlah je v dnešní době plně recyklovatelná, a i při jejich výrobě bývá hleděno na ekologii.

Článek Stavíte dům nebo zařizujete byt? Investujte do kvalitní vinylové podlahy byl publikován 5. listopadu 2019 v 21.00 v rubrice Ostatní. Autorem článku je Redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...