Liberty versus ArcelorMittal. Giganti se v ostravské huti dohadují o ceny energií

Ocelárna Liberty Ostrava

Ocelárna Liberty Ostrava Zdroj: Zerzoň Jiří / E15

Ocelárna Liberty Ostrava
ArcelorMittal
Majitel Liberty House indický podnikatel Gupta
Liberty Steel
5
Fotogalerie

V areálu ostravské huti zuří souboj těžkých vah. Majitel ocelárny, společnost Liberty Steel, se dostala do křížku se skupinou ArcelorMittal, od které huť koupila. Příčinou je teplárna Tameh Czech, která při loňském prodeji huti nebyla součástí kupní smlouvy, a nyní podle Liberty zneužívá své dominantní postavení a účtuje si příliš vysoké ceny za dodávané energie. Tameh, v níž má ArcelorMittal poloviční podíl stejně jako polská energetická skupina Tauron, obvinění odmítá.

Liberty už na Tameh kvůli cenám podala stížnost u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Při převzetí huti přitom podle Liberty existovala dlouhodobá dohoda o dodávce energií s platností do konce roku 2029. „Ta předpokládá, že každý rok budeme jednat o ceně dodávek a dohoda vytváří rámec pro takováto jednání,“ napsal šéf firmy Pascal Genest v dopise zaměstnancům, který má server E15.cz k dispozici.

To se však neděje a Tameh prý požaduje nadměrně vysoké ceny za páru, elektřinu a další energie. „Cena elektřiny je čtyřikrát vyšší než ta, kterou bychom mohli získat na trhu od jiného dodavatele, což ohrožuje konkurenceschopnost podniku,“ říká mluvčí společnosti Liberty Ostrava Barbora Černá Dvořáková.

Spory nakonec první týden v květnu vyvrcholily částečnou odstávkou dodávek. „Liberty Ostrava pak neměla jinou možnost než dát Tamehu hotovostní vklad ve výši odpovídající jejich neodůvodněnému nároku, aby obnovili běžný provoz,“ dodal Genest.

Tameh si však za svým jednáním stojí. „Dle našich informací ÚOHS ukončil šetření se závěrem, že stížnost Liberty Ostrava je nedůvodná,“ uvedl mluvčí Tameh Czech Patrik Schober. To však antimonopolní úřad nepotvrdil. „Mohu sdělit pouze tolik, že uvedená věc je stále v šetření,“ uvedl na dotaz serveru E15.cz mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

„V rámci sporu jsme se navíc už dříve obrátili na poradenskou společnost KPMG, aby stanovené ceny za dodávky energií na základě znaleckého posudku objektivně posoudila. A i tento posudek nám dává za pravdu,“ dodal Schober.

Podle Schobera je Tameh na ocelárně stejně závislý jako ona na něm. „Je to náš jediný odběratel. Naše cenová politika však musí být nastavena tak, abychom udrželi provoz a přitom plnili závazky vůči našim dodavatelům i zaměstnancům. To se nám v současnosti daří,“ doplnil.

Přestože Tameh nebyl součástí prodeje hutě, Liberty dlouhodobě hovoří o snahách tuto společnost převzít. „Do dnešního dne však nebylo možné dosáhnout dohody, a to z důvodu nerealisticky vysoké ceny, kterou po nás požadují. Navíc byla jednání o koupi podniku významně narušena pandemií COVID-19,“ uvedl v dopise zaměstnancům k vyjednávání Genest. Tameh k jednání pouze sdělil, že se snaží jednat aktivně.