Předseda Senátu Vystrčil varoval Čínu: Velmi mě pobouřilo, když...

19.05.2020 17:55

Hostem úterních Dvaceti minut Radiožurnálu byl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Na rozhlasových vlnách mimo jiné prohlásil, že čím víc bude Čína tlačit na Česko, aby omezilo styky s Tchaj-wanem, tím spíš na ostrov, který Čína považuje za svou provincii, pojede. Tchaj-wan má vlastní vládu i prezidenta, respektive momentálně prezidentku a investice Tchaj-wanu v ČR jsou významně větší než investice čínské.

Předseda Senátu Vystrčil varoval Čínu: Velmi mě pobouřilo, když...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Vystrčil vyrazil na jednání s prezidentem Milošem Zemanem a chtěl debatovat o čínském dopise, v němž se objevily výhružky Jaroslavu Kuberovi, aby nejezdil na Tchaj-wan, protože pokud tam pojede, české firmy za to zaplatí.

„Dozvěděl jsem se, jaký má pan prezident názor na obsah a osud čínského dokumentu a přiznám se, že mě jeho názor nepřekvapil,“ uvedl Vystrčil s tím, že prezidentovi nepřijde nelogické, že dokument dorazil na Hrad a pak teprve předsedovi Senátu.

Vystrčil připomněl, že šéf zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky spekuloval, jestli onen dopis vlastně není falzifikát. 

„Asi se dál neposuneme, protože já ani nikdo jiný nemáme možnost k něčemu pana prezidenta přinutit,“ sdělil Vystrčil. Schůzku s prezidentem ale považuje za důležitou. „Ukázalo se, že když se na některé věci zeptáte, tak vám to na Hradě neřeknou, i když vám to někdo říci mohl nebo měl,“ pokračoval.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

„Prezident říkal, že jsou důležitější věci, než je nějaký čínský dokument a že bych se měl zabývat důležitějšími věcmi,“ konstatoval Vystrčil.

„Cesta na Tchaj-wan je zatím odložená s tím, že se nepřipravuje. Já jsem říkal, že kdybych se tak rozhodl já, tak bych rád měl podporu Senátu a nějakou dohodu o spolupráci s ministerstvem zahraničí,“ uvedl Vystrčil. Osobně ho prý pobouřilo, že si čínská ambasáda stěžovala, že je nežádoucí, aby on jako předseda Senátu přál taiwanské prezidentce k uvedení do úřadu. „Já tady cítím stále větší potřebu, aby Česká republika demonstrovala svou svébytnost a nezávislost a cesta na Tchaj-wan by ukázkou takové samostatnosti a svébytnost byla. Pokud se ukáže, že je dobré a správné jet na Tchaj-wan, tak bychom tak měli učinit,“ poznamenal Vystrčil.

„Já si ještě pamatuji, jaké to je být lokajem nějaké země,“ podotkl Vystrčil s tím, že se nechce do takového podřízeného postavení vracet.

Předseda Senátu Vystrčil též sdělil, že vztahy mezi ním a prezidentem Zemanem považuje za korektní.Dokonce jsme každý na schůzce řekli po jednom vtipu, což já obyčejně nedělám,“ pravil Vystrčil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…