Španělsko od července otevře hranice zahraničním turistům

Španělsko otevře od července hranice turistům ze zahraničí. Podle agentury Reuters to dnes oznámil premiér Pedro Sánchez. Vláda s ohledem na klesající počty nově nakažených covidem-19 i zemřelých postupně ruší opatření, která ve snaze zabránit šíření koronaviru zavedla v polovině března. Země patří v Evropě k nejvíce zasaženým touto infekcí.

"Oznamuji, že turistická sezóna se toto léto uskuteční. Od července bude zahraniční turistika ve Španělsku pokračovat v bezpečných podmínkách. Španělsko potřebuje cestovní ruch a cestovní ruch potřebuje bezpečí. Bezpečí zajistíme. (...) Posílám vzkaz turistům v zahraničí: Španělsko na vás od července bude čekat," citoval premiéra list El País.

Ve srovnání s turisticky rovněž oblíbenou Itálií, která patří také mezi nejzasaženější státy covidem-19 a turistům se otevře už 3. června, nabídnou Španělé cesty cizincům o měsíc později.

Do jednotlivých fází uvolňování vstupují oblasti Španělska podle místního vývoje epidemie po dohodě vedení regionů s centrální vládou. A zatímco například na Baleárách či Kanárských ostrovech se život místních už téměř vrátil do normálu, v metropoli Madridu či katalánské Barceloně - které jsou oblastmi nejvíce zasaženými epidemií - bude většina omezení zrušena až nadcházející pondělí. V celé zemi se má proces uvolňování dovršit koncem června, pokud se výrazně nezhorší epidemická situace.

Ulicemi Madridu dnes na protest proti vládním restrikcím spojeným s koronavirem projela kolona tisíců aut a motocyklů se španělskými vlajkami. Demonstraci zorganizovala krajně pravicová strana Vox, která tvrdí, že příliš přísná vládní nařízení způsobují obrovské hospodářské škody a nezaměstnanost. "Je na čase hlasitě se ozvat vůči vládě nezaměstnanosti a strádání, která opustila naše pracující a lidi samostatně výdělečné činné," uvedla strana na twitteru.

Denní bilance nakažených a zemřelých v posledních týdnech klesá. V pátek úřady oznámily 56 dalších úmrtí s nemocí covid-19 a 446 nově potvrzených případů. Celkem se v zemi dosud potvrdilo 234.824 nakažených, což Španělsko řadí celosvětově na pátou příčku po Spojených státech, Rusku, Brazílii a Británii. Co do počtu zemřelých, kterých je v této jihoevropské zemi 28.628, se Španělsko momentálně umisťuje na čtvrté pozici.

Související

Více souvisejících

Španělsko

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 4 minutami

před 6 minutami

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy