Rusko uspořádá vojenskou přehlídku k výročí konce války 24. června. Putin už nařídil její přípravu

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý nařídil ministrovi obrany, aby na 24. června připravil vojenskou přehlídku na počest 75. výročí vítězství Sovětského svazu nad nacistickým Německem. Oznámila to v úterý ruská média. Přehlídka, která se tradičně koná na Rudém náměstí 9. května, musela být z důvodu koronaviru odložena. Původně se měla přesouvat na září, nyní prezident Putin změnil stanovisko.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin při vojenské přehlídce v Moskvě.

Vladimir Putin při vojenské přehlídce v Moskvě (ilustrační fotografie) | Foto: AP | Zdroj: Reuters

„Nařizuji začít přípravu k vojenské přehlídce. (...) Uskutečníme ji 24. června, v den, kdy se roce 1945 konala legendární historická přehlídka vítězů, kdy po Rudém náměstí pochodovali bojovníci, kteří bojovali u Moskvy, bránili Leningrad, rvali se u Stalingradu, osvobodili Evropu, dobyli útokem Berlín,“ prohlásil Putin na poradě, které se zúčastnil ministr obrany Sergej Šojgu.

Vojenská přehlídka na Rudém náměstí 9. května nebude. Putin rozhodl o odkladu kvůli koronaviru

Číst článek

Prezident současně nařídil ministrovi vyloučit jakákoliv rizika pro účastníky přehlídky.

Vojenská přehlídka se jako ukázka ruské moci a síly tradičně koná 9. května na moskevském Rudém náměstí, ale letos musel Putin akci odložit kvůli pandemii způsobené koronavirem. Nákaza mezitím postihla více než 360 tisíc obyvatel nejrozlehlejší země světa a denně přibývají tisíce nových případů.

Český prezident Miloš Zeman měl v plánu se 9. května přehlídky zúčastnit, avizoval i svou účast na případném náhradním termínu akce. Předpokládal, že by se mohla uskutečnit v září. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v úterý na dotaz, zda Zeman do Moskvy za měsíc pojede, sdělil, že kancelář prezidenta nyní zjišťuje podrobnosti.

Vojenská přehlídka na Rudém náměstí se letos uskuteční 24.6. Uvedl to prezident #Putin. Kvůli pandemii ji minulý měsíc odložil na neurčito. Ministru obrany Šojguovi nařídil začít přípravy. Situace v ozbrojených silách je podle Putina stabilní a #Rusko má vrchol epidemie za sebou.

14:45 – 26. 05. 2020

6 6

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme