Milion chvilek ke Xaverovi a Lipovské: Vytahují ,,ďábelský” dokument. Jenže to je jinak

28.05.2020 7:52

Ke zvolení tří nových členů Rady České televize – moderátora Luboše Xavera Veselého, ekonomky Hany Lipovské a novináře Pavla Matochy – bije na poplach spolek Milion chvilek, dle nějž prý poslanci zvolili lidi doporučené v „kádrovacím dopise“ od poslance Stanislava Berkovce (ANO). Toto nařknutí se však nezakládá na pravdě, neboť Berkovec výše zmíněné osoby v e-mailu rozeslaném poslancům označil za neutrální kandidáty.

Milion chvilek ke Xaverovi a Lipovské: Vytahují ,,ďábelský” dokument. Jenže to je jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlavní organizátor demonstrací Mikuláš Minář

„Sbohem nezávislé Radě České televize. Poslanci dnes do Rady zvolili lidi doporučené v kádrovacím dopise Stanislava Berkovce (ANO). Lidi blízké Hradu, Trikolóře, SPD a Andreji Babišovi,“ reagují aktivisté Milionu chvilek na rozhodnutí poslanců, že do Rady České televize nově usednou ekonomka Lipovská, novinář Matocha a moderátor Veselý.

Anketa

Dokáží Hana Lipovská a Xaver Veselý něco skutečně změnit v ČT?

92%
8%
hlasovalo: 16152 lidí

„V roce 2021 bude obměněno dalších pět radních. A poté už se Hradu a Babišovi otevře přímá cesta k dosazení vlastního generálního ředitele. K akvizicím NOVY (Kellner), Mafry a Bauer media (Babiš) tak může přibýt také veřejnoprávní ČT,“ upozorňuje dále Milion chvilek.

Toto tvrzení je však v rozporu se skutečným obsahem e-mailu, který poslanec ANO a předseda volebního výboru Stanislav Berkovec rozeslal počátkem března zákonodárcům; v něm se vyjadřoval k jednotlivým kandidátům do Rady České televize.

Konkrétně Veselého, Lipovskou a Matochu na svém seznamu zařadil mezi neutrální kandidáty, jak si můžete prohlédnout třeba na webu Manipulátoři.cz

„Z důvodu kontroverznosti tohoto kandidáta se nedá vyloučit, že jeho působení v RČT bude kontraproduktivní,“ představil Berkovec poslancům v dopise kandidáta Xavera Veselého. „Přitažením mediální pozornosti k RČT se zvýší nežádoucí tlak na všechny její členy. Tento kandidát má však velmi dobré komunikativní schopnosti a umí se pohybovat v mediálním prostředí. Zřejmě je také schopný pracovat v rámci kolektivního rozhodování,“ nabídl poslanec srovnání kladů a záporu při jeho případném zvolení do Rady ČT.

Ekonomku Hanu Lipovskou označil v e-mailu za „odborně zdatnou ekonomku a velmi svéhlavou sólistku, obtížně pracující v týmu“. „Mediálně kontroverzní osoba, jejíž chování v RČT bude vždy nepředvídatelné. Hana Lipovská pravděpodobně nebude v RČT zastupovat zájmy ani P. Dvořáka, ani nikoho jiného, ale pouze vlastní. Přitáhne mediální pozornost, čímž se zvýší nežádoucí tlak na všechny členy RČT. Její působení v RČT bude velmi pravděpodobně spíše kontraproduktivní,“ konstatoval na adresu této kandidátky.

K sociologovi Pavlu Matochovi uvedl: „Externí spolupracovník Lidových novin a České pozice, má blízko k Václavu Klausovi ml. Marketingové zájmy v ČD + marketingové zájmy v ČT (propagace šachu, šachový vlak). Spolupráce s vydavatelstvím MAFRA by tohoto kandidáta do jisté míry svazovala a zároveň není zřejmé, čí zájmy by v RČT zastupoval (blízkost k Václavu Klausovi ml.). V oblasti ekonomiky velkého účetního systému a správy majetku nemá žádné pracovní zkušenosti ani vzdělání.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Když budou útočit, schytají to ještě víc. Na Primě Ukrajinu moc nepotěšili

22:55 Když budou útočit, schytají to ještě víc. Na Primě Ukrajinu moc nepotěšili

Jak zajistit bezpečnou Evropu a bezpečné Česko a jak vyřešit válku na Ukrajině? Nejen o těchto klíčo…