Za neděli 38 nově nakažených. Poměr k testovaným byl nejvyšší od dubna

V neděli přibylo v ČR 38 případů koronaviru. Laboratoře provedly pouze 2105 testů, což je nejméně od druhé poloviny března. Poměr nakažených k počtu testovaných tak vzrostl na 1,81 procenta, vyšší byl naposledy 20. dubna. Celkem se od začátku epidemie v Česku nakazilo 9273 lidí, vyléčených je 6562 a obětí 320. Aktuálně je v zemi 2391 nakažených. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví k dnešním 09:00.

Denní počet testů v uplynulých dvou měsících až do neděle ani jednou neklesl pod 3000. Poměr nakažených k testovaným v květnu a ve druhé polovině dubna naopak stoupal nad jedno procento jen výjimečně. Denní přírůstek 38 nových případů nákazy ve srovnání s předchozími dny nijak vysoký není, v minulém týdnu je dokonce třetí nejnižší. Nedělní nárůst poměru nakažených k testovaným tak byl ovlivněn hlavně výrazným poklesem provedených testů.

Do statistik ve srovnání s nedělí přibylo jedno úmrtí. Za poslední tři dny podle údajů ministerstva v ČR nikdo s covidem-19 nezemřel. Tyto statistiky ale nemusí být definitivní. "S ohledem na fakt, že vykazování úmrtí má určité zpoždění oproti reálnému stavu z důvodu validace a uzavírání případů krajských hygienických stanic, se mohou denní záznamy zpětně měnit právě z důvodu průběžného doplňování," uvedlo ministerstvo.

Koronavirem je nejvíce zasažená Praha. V hlavním městě zaznamenaly laboratoře od začátku epidemie 2124 případů nákazy. Následuje Moravskoslezský kraj s 1594 nakaženými. Na 100.000 obyvatel připadá v Praze více než 163 nakažených, druhou nejhorší bilanci má Karlovarský kraj se 154 případy nákazy na 100.000 obyvatel. Naopak v Jihočeském kraji je na 100.000 obyvatel pouze 29 nakažených.

Také bilance úmrtí je nejhorší v Praze. S nákazou tam zemřelo 95 lidí. Moravskoslezský kraj eviduje 60 obětí, v Karlovarském kraji zemřelo 39 nakažených. Nejlépe je na tom Zlínský kraj se dvěma zemřelými.

U většiny nakažených má ale nemoc mírný průběh. S covidem-19 je v Česku hospitalizováno 123 lidí, v těžkém stavu je 15 z nich.

Epidemiologové upozorňují na to, že celková plošná statistika už není úplně relevantní, za současné situace má smysl zaměřit se na monitoring na lokální úrovni. Největším ohniskem výskytu nemoci covid-19 v Česku je nyní důl Darkov těžební společnosti OKD v Karviné, kde se do nedělního večera nakazilo 347 zaměstnanců a jejich blízkých.

Související

Více souvisejících

Česká republika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 23 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy