Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Finále Roland Garros je pro Vondroušovou dávná vzpomínka. Trénink bez turnajů? Fraktura vůle

Před rokem šokovala tenisový svět. Markéta Vondroušová prošla až do finále Roland Garros. Obhajovat úspěch na antukovém grandslamu měla právě v těchto dnech, ale kvůli opatřením proti koronaviru je turnaj v Paříži odložen a možná se uskuteční na podzim. Světová osmnáctka využila nenadálé volno ke studiu a má za sebou písemnou státní část maturity na obchodní akademii.

Markéta Vondroušová
zdroj: ČTK/AP

Loni na Roland Garros Vondroušová neztratila cestou do finále ani set a nestačila až v boji o titul na současnou světovou jedničku Ashleigh Bartyovou z Austrálie. "Zdá se mi to docela dávno," uvedla levoruká tenistka na Štvanici, kde měla hrát exhibiční turnaj, ale kvůli nataženému břišnímu svalu odstoupila.

Kvůli zranění, ale zápěstí, po úspěchu ve Francii loni půl roku nehrála. "Takže to je vlastně taková poslední vzpomínka na hraní," řekla. "A samozřejmě na to ráda vzpomínám. Zvlášť vidím tu partu lidí, jak jsme se vraceli všichni společně."

Při letošním návratu na kurty stihla před přerušením sezony odehrát pět turnajů včetně Australian Open. Po návratu z Indian Wells, kde už se nehrálo, trávila čas s rodinou a posléze byla v Praze. "Dělala jsem kondici a hrála, ale zároveň si říkala: Ty jo, takhle trénovat, občas to byla fraktura vůle. Proč trénuju bez turnajů?"

Příprava na maturitu bolí

Nenadálé volno využila k přípravě na maturitu. "Když není co dělat, aspoň trochu zaměstnám mozek. Ale bolí to. Dost!" připustila. V pondělí a v úterý absolvovala písemnou část a 18. a 19. června ji čeká ústní. "Češtinu, angličtinu, to je státní část, a pak ekonomiku a další angličtinu, takovou profilovou," uvedla dvacetiletá tenistka.

Návrat ke studiu pro ni nebyl snadný. "Strašný, šílený," přiznala. "Já nebyla hrozně dlouho ve škole, už na střední jsem měla individuál. Nahrnulo se toho na mě teď docela dost, ale nějak jsem to zvládla. Snad už to dotáhnu."

Poslední týden se učila hodně a na tenis chodila jen jednou za den. "Zapinkat si na hodinu a půl a bylo to pro mě strašné vysvobození," usmála se.

Přiznala, že jí tenisový kolotoč docela chybí. "Jsem zvyklá být v jednom kole, ale teď se pro nás zastavil čas," řekla Vondroušová.

"Ráda bych hrála, ale odrazují mě omezení"

Na světový okruh by se mohla vrátit na přelomu srpna a září. Američané se snaží uspořádat grandslamové US Open. "Slyšela jsem a teď i od WTA, že chtějí hrát bez diváků a hráč by si mohl vzít jednoho člověka s sebou. Vůbec nevím, jak by tenisti reagovali. Mně je to třeba jedno, když vozím jenom Herňu (kouče Hernycha), ale ostatní mají fakt hodně lidí," uvedla vítězka loňského turnaje v Bielu.

Jelikož moc turnajů za uplynulý rok kvůli zranění a pandemii neodehrála, už zápasy vyhlíží, "Chybí mi ten stres. Ráda bych hrála, ale odrazují mě omezení. Být někde na hotelu v karanténě, to mi přijde lámání přes koleno," konstatovala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články