Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

MS v Rallye pošilhává po expanzi světové i hybridní. Cílem jsou USA, Čína

Elitní rallyeové vozy by se zase brzy měly vrátit do USA a Číny. Tak alespoň uvažuje Oliver Ciesla, generální ředitel společnosti WRC Promoter, která šampionát řídí. Podle něj je to jedna z cest, jak zvýšit zájem automobilek o účast v seriálu. Dalším krokem je podle Ciesly plánované využívání hybridních systémů, které vstoupí v platnost v roce 2022.

zdroj: ČTK autor: Skřivánek Petr

Obcod na prvním místě. "Chceme v těchto zemích závodit, chceme přinést rallye na velké světové trhy. Covid-19 nás zdržel, ale do budoucna je to náš cíl," uvedl Ciesla pro web autosport.com.

V USA se závod mistrovství světa konal naposledy v roce 1988, v Číně o jedenáct let později. "Bude to něco, co v budoucnosti určitě uděláme. Chceme rozšířit naši viditelnost i viditelnost výrobců, kteří se rozhodli investovat a závodit ve WRC," podotkl Ciesla, jenž by měl ale svou pozici v promotérské společnosti v létě opustit.

S hybridem nejdál dojedeš

Zájem automobilek o rallyeové MS podle něj zvýší i technické změny platné od roku 2022, kdy by měly v seriálu startovat vozy s hybridními systémy. Na přejezdech by závodní speciály měly jet pouze na elektrický pohon, na rychlostních zkouškách poté přídavnou energií podporovat konvenční spalovací motor. Mezinárodní automobilová federace o této změně rozhodla loni.

"Hybrid bude určitě jeden z důvodů, proč se další výrobci rozhodnou vstoupit do WRC," nepochybuje Ciesla. "Bude to ale jen jeden z dalších prvků projektu. Máme nejlepší jezdce na světě a také skvělou produkci," prohlásil zástupce promotéra seriálu s tím, že rallye je i nadále skvělou platformou pro vyvíjení nových součástek, které lze následně využít ve výrobě sériových aut.

V MS se v současnosti v nejvyšší kategorii oficiálně angažují jen Toyota, Hyundai a Ford. Ciesla věří, že se do seriálu vrátí Subaru, Volkswagen, Citroën a nově se zapojí i Nissan.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články