Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Snazší cestování v EU: Jaká platí v cíli cesty omezení? Evropská komise spustila nový web

Aktualizováno -
15. června 2020
16:40
Autor: ČTK, mj - 
15. června 2020
14:28

I když otevírání hranic je plně v kompetenci členských států, Brusel oslovil jednotlivé vlády, aby zvážily otevření k 15. červnu. Mnohé země tak učinily, to ale pořád neznamená, že Schengen opět funguje úplně stejně jako před pandemií.

Na volnost cestování jsme si lehce zvykli a začali jsme ji brát jako samozřejmost. Když se najednou v březnu hranice zavřely, přineslo to s sebou velká omezení. A do jisté míry i chaos. Ne vždy bylo jasné, jaká pravidla v dané chvíli právě platí pro vstup do daného státu. I proto chtěla Evropská komise, aby znovuotevření hranic proběhlo koordinovaněji, ale zdá se, že to úplně nejde, uvádí Politico.

Můžeme cestovat do většiny EU

Už od pondělí ale platí jednodušší pravidla. Češi už kromě cest ze Slezského vojvodství v Polsku, Portugalska a Švédska nemusí při návratu do vlasti dokládat negativní test na koronavirus.

Hranice Česka se do velké míry otevírají i cizincům. Některé státy, jako například Španělsko, ale zatím zachovávají omezení pro vstup na své území pro turisty. Dosud bylo možné cestovat bez omezení pouze mezi Českem, Slovenskem, Rakouskem a Maďarskem.

Kromě členských zemí EU se tato nová opatření týkají i Norska, Islandu a Švýcarska, protože tyto státy taky patří do Schengenu. Cizinci přijíždějící do ČR se negativním testem budou muset prokázat při cestě ze zemí s vysokým i středním rizikem nákazy. Jako středně rizikové označilo ministerstvo zdravotnictví Belgii a Velkou Británii.

Mimo EU je situace složitější

Na území třetích zemí je možné vstoupit v případě, že to umožňují tyto země. Například Srbsko povoluje občanům EU přicestovat bez omezení, stejně jako Černá Hora, při návratu z obou zemí do Česka je ale nutné prokázat se negativním testem na covid-19, nebo nastoupit do 14dennní karantény. Naopak Severní Makedonie nepovoluje cesty do země bez udání důvodu, Ukrajina umožňuje vstup jen svým občanům a jejich rodinným příslušníkům.

Eurokomisařka Ylva Johanssonová ve čtvrtek oznámila členským státům, že by měly rozvolnit opatření na hranicích v rámci Evropské unie, aby se mohly začít připravovat na restart cestování i za limity EU.

Otevření dopravy s okolními nečlenskými zeměmi by tak mělo být připraveno lépe, abychom se pak mohli vyhnout nečekanému uzavření v případě objevení nových ohnisek nákazy.

Johanssonová řekla, že koronavirus je v Evropě na ústupu a zdravotnická agentura EU doporučuje zrušit cestovní omezení v rámci EU i Schengenu, protože to „momentálně není efektivní způsob, jak bojovat s pandemií.“

Web usnadní rozhodování

Kromě toho Evropská komise představí i nový web. Současně s tím, jak se otevírají hranice napříč Evropou, roste i potřeba jednotného místa, kde by bylo možné najít všechny relevantní informace o cestování v době „pokoronové“. Ať už pojedete na byznys trip, víkendový výlet, letní dovolenou nebo za rodinou, neměli byste trávit hodiny na webu, kde se budete snažit zjistit, jaká situace vás čeká na hranicích.

Proto Komise představila web s názvem Re-open EU (Znovu otvíráme EU), který poskytuje cenné informace o hranicích, veřejné dopravě, cestovních omezeních i hygienických opatřeních. Díky němu se budete moct dozvědět, kde je povinné nosit roušku, která muzea jsou otevřena a jestli je povoleno účastnit se hromadných akcích.

Cestující tak budou mít jednoduchý přístup k praktickým informacím o tom, kde a s jakým časovým rozvrhem fungují kavárny, restaurace, ale také pláže. To se bude hodit především těm, co plánují část léta trávit u moře. A web jim poskytne tyto informace v jejich jazyku, nemusí tedy pátrat na webech dané země a pak se snažit o srozumitelný překlad.

U příležitosti spuštění webu řekl Thierry Breton, evropský komisař pro vnitřní trh: „Po týdnech omezení se vnitřní hranice EU konečně znovu otevírají. Náš web Re-open EU cestujícím nabídne lehce dostupné informace, aby si snadno mohli naplánovat cesty po unii a aby přitom zůstali v bezpečí. Malým restauracím, majitelům hotelů a městům napříč Evropou zase pomůže nabrat inspiraci z inovativních řešení, které už používají jinde.“

Bude na web spoleh?

Je tady ale jeden háček – Evropská komise tato pravidla nevytváří, takže se musí plně spoléhat na informace a data, která jí zprostředkují národní úřady. Pokud ty informace nedodají nebo je nebudou aktualizovat, bude pro turisty náročnější orientovat se v aktuální situaci.

Podle informací webu Politico, jeden z evropských diplomatů už měl příležitost si web vyzkoušet a portálu sdělil své pocity. Prý jde o přehlednou pomůcku, která možná mnohým pomůže v rozhodování o tom, kam se přes léto podívat. Stránka vám předloží potřebné informace a vy se pak můžete rozhodnout, jestli se vám zdá riskantní do daného státu cestovat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa