Libor Podmol definitivně potvrdil účast na Dakaru 2021

Už delší dobu se o tom šuškalo, ale teď je to oficiální. Libor uspořádal tiskovku, kde potvrdil účast na Dakaru 2021 a představil tým, za který bude startovat. Na tiskovce nemohla chybět ani rallye motorka, na které už začíná trénovat a chystá se v jejích stupačkách odjet několik přípravných závodů.

Málokdo ví, že na Dakaru startoval už Libora otec, který bohužel díky technice soutěž nedokončil. Také to je jedním z důvodů, proč jedna z nejtěžších dálkových soutěží na světě Libora pohltila natolik, že si pořídil motorku a na nějaký čas odkládá freestyle na druhou kolej. Libor na toto konto říká: „Dakar pro mě představuje rodinnou výzvu. Můj otec, který tragicky zahynul, soutěž nedokončil. Chci tak dovézt své jméno do cíle a být v tomto dobrodružství úspěšný."
Libor měl v plánu svůj první start na Dakaru oznámit už před rokem, jenže tenkrát mu vystavilo stopu těžké zranění z Mnichova, kde si škaredě zlomil obě nohy a dlouhou dobu měl s motorkou šmitec. „Jsem moc rád, že nám letos oznámení už nic nezhatilo. Po roce léčby a rehabilitací mám od doktora schválené, že se mohu nejtěžších závodů zúčastnit. Mé nohy, ve kterých mám 43 šroubů, to zvládnou.“

I tak nebude chybět na tradičním freestylové akci Gladiator Games v Praze a netají se také tím, že na dakarové rallye motorce chce skočit backflip. „Už na motorce trénuji, trávím na ní co nejvíce času, abych si zvykl také na dlouhé přejezdy. Jsem asi jediný dakarský jezdec na světě, který by se nebál toho, když bych s ní provedl salto ve vzduchu.“ Zpět ale k Dakaru, na který se bude muset kvalifikovat v Maroku, kde musí soutěž zdárně dokončit, což je podmínkou organizátora. Před touto rallye ho čeká více přípravných závodů a už v červenci se s týmem chystá na závody do Bosny.

Libor Podmol je jedním ze tří českých Mistrů světa a také možná tato skutečnost rozhodla, že se stal členem týmu Orion-Moto Racing Group, který není ve světě dálkových soutěží žádným nováčkem a šéfuje mu bývalý motokrosař Ervín Krajčovič. „Jsme nadšení z toho, že se v našem týmu sejdou šampioni z endura, motokrosu, autokrosu a teď také z freestyle motokrosu! Jde o unikátní a zcela jedinečnou kombinaci, která nemá ve světě obdoby. Podmolův přístup je velmi profesionální, nic nehodlá podcenit, a to nám vyhovuje. Těšíme se na spolupráci.“ Dodává Ervín Krajčovič.

Na Dakar pochopitelně vyrazí i jeho mechanik „Vésa“, který se mu bude starat o motorku, ovšem spolupracovat bude také s dlouholetým mechanikem Pavlem Bartůňkem, který s týmem MRG odjel všechny Dakary a šrouboval na motorce Milana Engla. Právě Pavel Bartůněk patří mezi špičkové mechaniky a s Liborem spolupracoval už dávno a není tajemstvím, že jsou dlouholetí kámoši.

Libor Podmol s týmem Orion-MRG zahájil několikaletou spolupráci a rozhodně nechce zůstat jenom u jednoho startu. „V životě není prostor pro malé ambice, chci se stát špičkovým dakarským jezdcem. A třeba někdy na motorce skočím přes dunu salto. Po patnácti letech měním disciplínu, jdu do neznáma, z čehož mám samozřejmě respekt,“ dodává Libor.

Za naši redakci přejeme rychlou adaptaci na rallye speciál, ať se vyhýbají zranění a ať motorku doveze na cílovou rampu.

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 8 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Miratorxjrman7007 přispěl 2 Kč
Rosička přispěla 2 Kč
R-a-c-3-r přispěl 2 Kč
BenyHC přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist