V Česku za den přibylo 50 nových případů nákazy. Ve světě počet nakažených přesáhl devět milionů

  • V neděli přibylo v Česku 50 nových případů nemoci covid-19. Aktuálně je v tuzemsku 2657 nemocných, uvádí ministerstvo zdravotnictví.
  • Od pondělí padla v zemi omezení týkající se koupališť, zoologických a jiných zahrad, muzeí, galerií, hradů, zámků a dalších podobných zařízení. Byl u nich zrušen limit deset metrů čtverečních na člověka a povinné odstupy mezi lidmi.
  • V posledních týdnech trápí Německo výskyt koronaviru v řadě masokombinátů. Na jatkách ve městě Rheda-Wiedenbrück jsou v karanténě všichni zaměstnanci s rodinami (celkem 7000 lidí).
  • Chile s 19 miliony obyvateli se stalo osmou nejhůře postiženou zemí, když nově předstihlo Itálii.

Praha / Santiago de Chile (Aktualizováno: 17:50 22. 6. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihokorejští vojáci v ochranných oblecích na nádraží v Tegu, které je nejpostiženějším městem v zemi

Od pondělí padla v zemi omezení týkající se koupališť, zoologických a jiných zahrad, muzeí, galerií, hradů, zámků a dalších podobných zařízení (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Od začátku epidemie zdravotníci zaznamenali v Česku 10 498 případů nákazy novým koronavirem. Z nemoci se dosud uzdravilo 7505 pacientů, naopak 336 lidí v souvislosti s koronavirem zemřelo. Aktuálně je tak v Česku 2657 nemocných. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví k pondělním 9.00.

Laboratoře v Česku udělaly v neděli 1197 testů na koronavirus, o 366 méně než předchozí den. V sobotu testy potvrdily 42 nových případů. Nejvíc případů nákazy novým koronavirem je v Praze. Od začátku epidemie byl v hlavním městě covid-19 prokázán u 2411 lidí.

Následuje Moravskoslezský kraj s 2047 nakaženými. Ve středních Čechách se dosud koronavirem nakazilo 1162 lidí. Také při zohlednění počtu obyvatel je Praha se 182 případy na 100 tisíc obyvatel v čele žebříčku. Druhý je opět Moravskoslezský kraj s přibližně 170 případy na 100 tisíc obyvatel. Třetí je Karlovarský kraj se 166 případy na 100 tisíc obyvatel.

U většiny nemocných má covid-19 mírný průběh. V nemocnicích je nyní 130 pacientů, v těžkém stavu je devět z nich. V souvislosti s covidem-19 dosud v Česku zemřelo 336 lidí. Poslední případ je z neděle. Nejvíce úmrtí, přesně 100, je podle statistika ministerstva zdravotnictví v Praze.

Po celém světě se nákaza koronavirem potvrdila již už u více než devíti milionů lidí. S odkazem na vlastní statistiky to v pondělí napsala agentura Reuters. Americká Univerzita Johnse Hopkinse, která také monitoruje šíření nákazy, nyní eviduje asi o 14 000 infikovaných méně. Poslední milion potvrzených nálezů SARS-CoV-2 se přitom objevil za méně než týden. Rychlý nárůst případů je způsoben především prudkým šířením viru v Brazílii a Indii. Nový lokalizovaný rozmach nákazy hlásí rovněž nejhůře zasažené Spojené státy či Čína, kde se ke konci loňského roku virus objevil poprvé.

Zpráva pokračuje pod online reportáží.

Nakažení v Chile

V jihoamerickém státě přibylo za poslední den 5607 nakažených koronavirem SARS-CoV-2, čímž se celkový počet nakažených evidovaných dosud v této zemi zvýšil na 242 355.

Chile je třetí nejhůře postiženou zemí v Latinské Americe co do počtu odhalených případů nákazy koronavirem po Brazílii (1,08 milionu) a Peru (na 255 000), které stejně jako Chile provádí ale relativně mnohem více testů než většina zemí regionu, včetně Brazílie.

Celá Latinská Amerika zaregistrovala od začátku pandemie už přes dva miliony nakažených koronavirem (2,04 milionu), z toho 1,13 milionu nemocných se už uzdravilo a na 95 000 zemřelo.

Chilský ministr zdravotnictví Enrique Paris v neděli také oznámil, že v zemi za den zemřelo dalších 184 pacientů s covidem-19. Celkem tak Chile eviduje 7548 takových úmrtí, z toho 4479 s potvrzeným testem PCR.

Počet zemřelých u nás během epidemie nevybočil z normálu, potvrzují dosud nepublikovaná data

Číst článek

Místní úřady dříve uváděly pouze úmrtí s potvrzeným testem na koronavirus, před několika dny do celkového počtu začaly zařazovat i pacienty, u nichž nebyl virus potvrzen laboratorními testy, ale bylo u nich podezření na covid-19.

Kvůli rozpornému informování o statistikách a kritice ze strany opozice za nedostatečná opatření proti šíření koronaviru odstoupil tento měsíc chilský ministr zdravotnictví Jaime Maňalich.

Demisi podal krátce poté, co místní média zjistila, že ministerstvo ve zprávě Světové zdravotnické organizaci (WHO) uvedlo zhruba dvojnásobný počet úmrtí s covidem-19, než sdělilo doma novinářům. WHO dostala údaj i s těmi případy, u nichž bylo jen podezření na koronavirus.

Také počet nakažených potvrzených od prvního odhaleného případu v Chile začátkem března se minulý týden skokově zvýšil, když ministerstvo zdravotnictví připočetlo 31 412 zpětně „odhalených“ případů. Šlo o případy nákazy, které nebyly započteny do celkového údaje mimo jiné kvůli zpožděným údajům z regionů, vysvětlilo minulý týden ministerstvo.

Chilská vláda vyhlásila 19. března v zemi „stav katastrofy“, který před týdnem prodloužila o 90 dnů. Díky tomu může vláda mimo jiné omezit volný pohyb osob. Ten ale od začátku pandemie omezuje jen v určitých regionech podle epidemické situace, která je nejhorší v metropoli Santiagu de Chile.

V tomto šestimilionovém městě platí omezení už mnoho týdnů, zprvu se týkalo jen částí, posléze bylo rozšířeno na celou metropolitní oblast.

V neděli vláda oznámila omezení volného pohybu pro další tři města na severu země – Antofagasta, Tocopilla a Mejillones. Omezení platí i v dalších obcích na severu země či v několika městech v regionu Valparaíso, včetně jeho stejnojmenné metropole.

ČTK, kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme