Masivní rozmach koronaviru na jihu USA je vážný problém, varuje Fauci

Rychle rostoucí počty nových případů koronaviru na jihu Spojených států představují vážný problém. Na první tiskové konferenci, kterou po mnoha týdnech uspořádal krizový štáb Bílého domu, to dnes prohlásil uznávaný epidemiolog Anthony Fauci.

Viceprezident Mike Pence, který je hlavním koordinátorem boje proti pandemii, veřejnost ujišťoval, že nynější situace není tak vážná, jako ta, v níž se před několika měsíci nacházel především severovýchod USA.

"V některých oblastech máme vážný problém," řekl Fauci a vyzval především mladé lidi, aby se chovali zodpovědně. Podle amerických úřadů je totiž asi polovina z nově nakažených mladší než 35 let. U velké části z nich se pak nemusí objevovat žádné příznaky covidu-19, a mohou tak nevědomky nákazu dále šířit.

Viceprezident Pence zněl ve svém vystoupení optimističtěji. Poznamenal, že 34 států hlásí stabilní čísla a nárůst denního počtu nově nakažených přichází jen ze 16 států, v nichž se navíc virus šíří v koncentrovaných ohniscích. "S tím, jak vidíme růst nových případů, které velice bedlivě trasujeme, by se Američané mohli domnívat, že jsme se ocitli ve stejném bodě, v němž jsme byli před dvěma měsíci. Že jsme se znovu ocitli v čase velkých ztrát a velkého strádání pro americký lid. Ve skutečnosti jsme na tom však mnohem lépe," řekl viceprezident. "Pravda je taková, že se nám šíření (viru) podařilo zpomalit," dodal Pence a vyzval Američany, aby dodržovali potřebný odstup od ostatních a potřebné hygienické návyky. Nezmínil se však o nošení roušek.

Na jihu a západě USA v posledních několika týdnech rostou počty nově nakažených především ve státech, které v prvních měsících pandemie covidu-19 významně nezasáhla. Státy Texas a Florida proto dnes po týdnech uvolňování restrikcí opět zpřísnily některá společenská omezení. Florida za posledních 24 hodin zaznamenala dosud největší počet pozitivních nálezů SARS-CoV-2 od začátku pandemie. Rekord překonaly i celé Spojené státy, když se ve statistikách za poslední den objevilo téměř 40.000 nových případů.

Pence rovněž hájil pořádání volebních mítinků prezidenta Donalda Trumpa v čase šíření koronaviru s tím, že účast je na nich dobrovolná a že Američané mají nadále právo účastnit se politického procesu.

Trump dnes zrušil plánovanou víkendovou návštěvu svého golfového rezortu ve státě New Jersey, k čemuž Bílý dům dosud nepředložil vysvětlení. Mluvčí Bílého domu Judd Deere pouze řekl, že rozhodnutí nesouvisí s nedávno přijatým požadavkem New Jersey, aby každý, kdo byl nedávno ve státu silně zasaženém koronavirem, strávil po příjezdu 14 dní v izolaci. Trump přitom tento týden navštívil Arizonu, která je jedním ze států, v nichž počty nově infikovaných v současnosti rostou nejrychleji.

Související

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Anthony Fauci Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové, nepolevujte. Navalná bojuje proti Putinovi místo manžela

Vdova po zesnulém ruském opozičním politikovi Julija Navalná v úterý apelovala na příznivce, aby nepolevovali v boji proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, který se dnes ujal dalšího šestiletého mandátu. Putina označila za lháře, zloděje a vraha. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy