Ohnisko koronaviru: Při testování v OKD je pozitivních devět až deset procent vzorků

Z plošného testování ve společnosti OKD na Karvinsku na koronavirus způsobující nemoc covid-19 vychází devět až deset procent pozitivních testů. Zatím je ale vyhodnocena jen část testovaných vzorků. ČTK to dnes řekl Petr Kopřivík z Krajské hygienické stanice (KHS) v Ostravě. Uvedl, že konkrétní čísla zatím k dispozici nemá.

Z údajů na webu ministerstva zdravotnictví vyplývá, že v pátek přibylo v Česku 168 nových případů nemoci covid-19. Za dnešek do podvečera přibylo 126 nově pozitivně testovaných.

"Pozitivních testů vychází devět až deset procent, což je hodně. Dnes se odebralo kolem 1000 vzorků na dolech ČSM-Sever a ČSM-Jih. Laboratoře to postupně ukládají do různých aplikací, zpracováváme to, jak stíháme," řekl Kopřivík.

Další vlnu plošného testování v OKD nařídila KHS, protože mezi zaměstnanci dolů začalo přibývat lidí, u kterých testy prokázaly nákazu. Pracovníci měli jen minimální nebo žádné příznaky nemoci. Testování začalo v pátek a má pokračovat do úterý. Celkem má být otestováno přes 3000 lidí.

První ohnisko covidu-19 v OKD bylo na Dole Darkov, kde bylo do pátku evidováno 511 pozitivně testovaných lidí, pracovníků i jejich příbuzných. Zatímco na tomto dole se ale už situace stabilizovala a přibývá tam minimum případů, další ohniska se objevila na dolech ČSM-Sever a ČSM-Jih.

V ohnisku Dolu ČSM-Sever bylo do pátku evidováno 167 nakažených lidí - 89 zaměstnanců, 32 jejich příbuzných a 46 cizích státních příslušníků. Do ohniska Dolu ČSM-Jih patřilo celkově 85 lidí. Mezi nimi bylo 42 zaměstnanců, 22 jejich rodinných příslušníků a 21 cizinců.

V Moravskoslezském kraji bylo od počátku pandemie do pátku pozitivně testováno celkem 2168 lidí. Aktualizované údaje chce KHS zveřejnit v pondělí.

Související

OKD

Při čtvrtečním otřesu v dole na Karvinsku se zranilo 16 lidí

Při otřesu v černouhelném Dole ČSM-Jih společnosti OKD ve Stonavě na Karvinsku, při němž ve čtvrtek zemřel jeden horník, utrpělo zranění celkem 16 lidí. Většina zraněných byla ještě ve čtvrtek propuštěna do domácí péče, šlo o lehčí zranění. ČTK to dnes řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. Záchranáři ve čtvrtek zraněné rozváželi do několika nemocnic v Karviné, Havířově i Ostravě, a tak se počty zraněných upřesňovaly až dnes.

Více souvisejících

OKD Karviná Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Škatulata se ve fotbalové lize hýbou hned po konci sezóny. Kováč míří do Liberce, Saňák do Pardubic

Teprve o posledním květnovém víkendu skončila pro většinu účastníků fotbalové Fortuna ligy sezóna 2023/24, mimo jiné pro Pardubice, které se udržely v soutěži i pro příští sezónu. Svou misi tak v tomto klubu splnil jejich dosavadní kouč Radoslav Kováč, který se poté, co jeho svěřenci vyhráli v sobotu nad Bohemians 1:0, nechal slyšet, že po sezóně se stěhuje na trenérskou lavičku Liberce. Potvrdil tím tak spekulace z posledních dní. A potvrdilo se i další stěhování. Právě na uvolněné místo v Pardubicích přichází z Olomouce Jiří Saňák.

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie

Na Stoltenberga či Blinkena budou v Praze dohlížet stovky policistů

Policie finišuje s přípravami na jednání ministrů zahraničí členských zemí NATO, které ve čtvrtek a v pátek hostí Praha. Do souvisejících opatření budou zapojeny stovky strážců zákona. Do Česka dorazí generální tajemník aliance Jens Stoltenberg či šéf americké diplomacie Antony Blinken. 

včera

Aktualizováno včera

Donald Trump

Trump se nudil u závěrečných řečí. Osud exprezidenta má v rukou porota

V New Yorku v úterý zazněly závěrečné řeči v procesu s exprezidentem Donaldem Trumpem kvůli údajnému falšování dokumentů v souvislosti s platbou za mlčení pornoherečce Stephanie Cliffordové. Ve středu začal soudce předávat pokyny porotě, která následně začne jednat za zavřenými dveřmi. 

včera

včera

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Bude muset mistrovská Sparta hledat trenéra? O Priskeho služby projevil zájem Feyenoord Rotterdam

Přestože loni v říjnu prodloužil kouč fotbalové Sparty Brian Priske smlouvu až do roku 2026, i tak se v těchto dnech mluví o jeho možném konci na Letné. Navzdory tomu, že dánský stratég došel se Spartou dvakrát k titulu a letos navíc získal i pohár. Jak totiž uvádí magazín Voetbal International nebo nizozemská verze televizní stanice ESPN, o služby Briana Priskeho se značně zajímá Feyenoord Rotterdam, jenž je nyní bez trenéra poté, co Arne Slot odešel do Liverpoolu jako náhrada za Jürgena Kloppa.

včera

Varšava

Evropská unie definitivně ukončila spor s Varšavou o právní stát

Evropská unie ukončila dlouholetý spor s Polskem o právním státu, už tedy není součástí článku 7. Premiéru Donaldu Tuskovi se podařilo zemi přiblížit unijním standardům. S postupem Evropské komise ale nesouhlasí Maďarsko, které podléhá stejnému mechanismu a nedaří se mu z něj dostat. Tuskovy nedávné kroky jsou rovněž rozporuplné. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ficova léčba probíhá podle očekávání. Kaliňák promluvil o rozsahu zranění

Léčba slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) nadále probíhá podle očekávání, stav pacienta je uspokojivý, uvedl úřad vlády ve středu. Premiérův poradce Erik Kaliňák na úterním mítinku řekl, že politik utrpěl při atentátu průstřel tenkého střeva. Fico je nadále hospitalizován v banskobystrické nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy