Šéf Evropského parlamentu píše Babišovi: Europarlament se do věcí Česka nevměšuje

Předseda Evropského parlamentu David Sassoli se v úterý ohradil proti tvrzení české vlády, že rezolucí kritizující možný střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) se europoslanci částečně vměšují do českých vnitřních záležitostí. V dopise zaslaném Babišovi šéf europarlamentu rovněž odsoudil výhrůžky, kterým čelili čeští členové kontrolního výboru europarlamentu poté, co je premiér označil za vlastizrádce.

Brusel/Praha (Aktualizováno: 14:17 30. 6. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Sassoli a Andrej Babiš

David Sassoli a Andrej Babiš | Foto: Toby Melville, Reuters/ Michaela Danelová, Český rozhlas | Zdroj: Koláž iROZHLAS

Europoslanci budou podle Davida Sassoliho nadále kontrolovat způsob, jakým členské země využívají peníze z rozpočtu Evropské unie.

Česko se ohrazuje proti rezoluci o Babišově střetu zájmů: Europoslanci narušují presumpci neviny

Číst článek

Podle rezoluce, kterou europarlament schválil v polovině června, český premiér Andrej Babiš zpochybňuje nezávislý výkon své funkce, neboť se podílí na rozhodování o penězích z rozpočtu EU a zároveň kontroluje holding Agrofert.

Předseda české vlády dlouhodobě odmítá, že by byl ve střetu zájmů, a hájí se tím, že přesunutím majetku do svěřenských fondů splnil takzvaný lex Babiš. Postup europoslanců označuje za zpolitizovaný a motivovaný domácí opozicí.

Nezávazná rezoluce europarlamentu vyzývá Evropskou komisi k nulové toleranci vůči střetům zájmů a české úřady k tomu, aby vytvořily spolehlivý systém jejich odhalování a potírání.

Česká vláda v pondělí části rezoluce kritizovala kvůli tomu, že se podle ministrů pokouší zasahovat do vnitřních záležitostí Česka. Europoslanci podle Babišova kabinetu usnesením také narušují presumpci neviny a předjímají výsledky unijních auditních řízení na téma možného premiérova střetu zájmů, který šéf české vlády dlouhodobě odmítá.

Kateřina Šafaříková: Urážkami europoslanců si Babiš v Evropě kope svůj hrob, skončí jako kůl v plotě

Číst článek

Sassoli v dopise Babišovi připomněl, že europarlament na základě unijních smluv kontroluje hospodaření s rozpočtem EU, jehož součástí jsou i dotace pro členské země. Poslanci mají podle Sassoliho právo žádat od Evropské komise a dalších unijních orgánů důkazy, zda je s evropskými penězi nakládáno v souladu s pravidly.

„Rezoluci přijatou Evropským parlamentem je proto třeba považovat za součást tohoto procesu a za akt založený na jeho pravomocech rozpočtové kontroly a demokratického dohledu,“ napsal šéf Evropského parlamentu Sassoli.

‚Vlastizrádci‘

Premiér Babiš označil v únoru europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) a Mikuláše Peksu (Piráti) za vlastizrádce.

Zdechovskému hrozili pověšením a zastřelením poté, co ho Babiš označil za vlastizrádce. Dostal ochranu

Číst článek

Oba byli součástí šestičlenné delegace výboru pro rozpočtovou kontrolu vyslané do Česka, během níž poslanci dospěli k závěru, že české úřady nedokážou střety zájmů kontrolovat a řešit. 

Následně oba čelili výhrůžkám smrtí. Zdechovský dokonce dostal policejní ochranu. Babiš vzal později svá slova o vlastizrádcích zpět s tím, že šlo o nadsázku.

Výhrůžkám smrtí čelila také šéfka výboru pro rozpočtovou kontrolu Monika Hohlmeierová, o které Babiš v minulosti prohlásil, že je „totálně pomatená“ a problematice dotací nerozumí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme