Spojené státy vykoupily většinu zásob remdesiviru. Pandemie se tam zhoršuje

Spojené státy vykoupily většinu existujících zásob remdesiviru. Evropa ani zbytek svět se tak k léku proti covidu-19 téměř nemají šanci dostat, napsal britský deník The Guardian.

„Prezident Trump uzavřel úžasný obchod, aby umožnil Američanům přístup k první schválené léčbě na covid-19,“ oznámil ministr zdravotnictví Spojených států Alex Azar.

„Chceme dosáhnout toho, aby se každý americký pacient, který remdesivir potřebuje, k němu dostal. Trumpova administrativa dělá všechno pro to, aby se dozvěděla více o lécích, které mohou nemocným s covidem zachránit život, a také, aby zajistila tyto možnosti léčby pro americké občany,“ dodal Azar.

USA vykoupily více než půl milionu dávek remdesiviru, což je celá produkce tohoto léku na červenec a devadesát procent na srpen a září. „Mají přístup k většině zásob, takže na Evropu nezbylo nic,“ potvrdil pro The Guardian lékařský expert Andrew Hill z Liverpoolské univerzity.

Podle expertů oslovených britským deníkem jde o znepokojivou situaci, která vyvolává obavy také do budoucna – například ohledně toho, komu se dostane účinná očkovací látka proti této nemoci. 

První lék proti koronaviru

Účinnost remdesiviru byla prokázána několika nezávislými studiemi. Lék výrazně zkracuje dobu hospitalizace, takže brání tomu, aby se přeplnily nemocnice. Prvních 140 tisíc dávek léku už bylo použito v zemích po celém světě.

Remdesivir má patentovaný americká společnost Gilead Sciences, žádná jiná firma ho tedy nemůže vyrábět. Gilead stanovil cenu svého léku ve Spojených státech a dalších rozvinutých zemích na 2340 dolarů (asi 55 800 korun) za pětidenní léčbu. Tato cena je nižší než 5080 dolarů za pět dní, které minulý týden doporučil americký Institut pro klinický a ekonomický přezkum ICER, který hodnotí účinnost léčiv.

Evropská léková agentura (EMA) po zrychleném hodnocení přínosů a rizik už před týdnem doporučila, aby byl remdesivir podmínečně schválen k léčbě pacientů s covidem-19.

Remdesivir budou moci pod názvem Veklury předepisovat lékaři v Evropské unii, jakmile to odsouhlasí Evropská komise. Ta se obvykle řídí doporučením lékové agentury a její rozhodnutí se očekává v blízké době.

Příběh vyléčeného taxikáře Roberta Markoviče, prvního pacienta léčeného remdesivirem (zdroj: ČT24)

Počet nakažených v USA stále rychle roste

Spojené státy podle Guardianu vykoupily zásoby remdesiviru kvůli zhoršující se situaci v zemi. Počet případů koronavirové nákazy se během června zdvojnásobil ve 14 státech USA, včetně Kalifornie, Floridy či Texasu. Nejvyšší nárůst, o 294 procent, zaznamenala v červnu Arizona, následovaná Jižní Karolínou a Arkansasem s 200, respektive 179procentním přírůstkem. Více než dvojnásobný nárůst nových případů infekce hlásí také Alabama, Aljaška, Idaho, Nevada, Severní Karolína, Oklahoma, Oregon a Utah.

Epidemiolog a člen krizového štábu Bílého domu pro boj s koronavirem Anthony Fauci v úterý uvedl, že pokud bude pokračovat současný trend nárůstu počtu případů, mohly by USA brzy registrovat až 100 tisíc nově infikovaných lidí denně. V současné chvíli je denní přírůstek nakažených asi 40 tisíc.

Kdo dostane remdesivir

Společnost Gilead ve středu oznámila, že darovala dávky remdesiviru Austrálii. Výrobce se také pokouší zajistit levnější varianty remdesiviru pro občany chudších zemí světa.

V květnu zahájil jeden z největších výrobců léků Beximco Pharmaceuticals výrobu remdesiviru v Bangladéši. Gilead se také spojil s výrobci generických léčiv v Indii a Pákistánu, včetně společností Cipla Ltd and Hetero Labs Ltd, aby vyráběly a dodávaly remdesivir do 127 rozvojových zemí. V nich by měla cena dosahovat zhruba 600 dolarů (asi 14300 korun) za kúru.