Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C

Dovolená v Chorvatsku za polovic: Hoteliéři nemají hosty, Češi to nespasí, tak zlevňují

Aktualizováno -
1. července 2020
18:00
Autor: ČTK - 
1. července 2020
14:25

Dubnové předsevzetí majitelů ubytovacích zařízení i jednotlivých pronajímatelů v Chorvatsku, že navzdory poklesu počtu turistů v důsledku koronavirové krize nebudou snižovat ceny, vzalo za své. Záhřebský deník Večernji list ve středu píše o „slevách až 50 procent a dalších motivačních výhodách nabízených hoteliéry turistům“.

Během šesti letošních měsíců do 24. června hostilo Chorvatsko přes půl milionu turistů, většinou Němců, Slovinců, Rakušanů a Čechů. Nikdo nečekal zázrak a úspěšnou sezonu, ale zdálo se, že plánovaných 25 až 30 procent loňského turistického provozu je na dosah. Nynější prudký nárůst infikovaných se ale negativně odrazil na turistické poptávce, píše list.

Ten na jiném místě informuje o 54 nových případech nákazy a jednom úmrtí. Nejvíce případů bylo zaznamenáno v Záhřebu a v oblasti Splitu v Dalmácii. Země s přibližně 4,2 miliony obyvateli od začátku pandemie zaznamenala 2 831 případů a 108 úmrtí. Shodná čísla uvádí i americká Univerzita Johnse Hopkinse, která vývoj pandemie monitoruje globálně.

To, jak se situace v posledních dnech mění, potvrzuje pohyb cen na Jadranu, konstatuje deník. Donedávna hoteliéři v naději, že na konci července a v srpnu by sezona mohla být alespoň trochu podobná té běžné, udržovali víceméně obvyklé ceny po dobu letní špičky.

„To však už neplatí, slevy jsou poskytovány pro všechna období, a sice ne už jen deset až 30 procent, nýbrž 40 i 45 procent. Přičemž nejmenší jsou slevy na Istrii a největší v Dalmácii,“ řekl Dalibor Čanaglić z agentury Palma Trevel. Jeho slova přitom podle deníku potvrzují, že koronavirus nejvíce poškozuje dalmatskou turistiku.

Do Chorvatska ve středu dorazil i první přímý vlak s českými turisty z Prahy.

Výhody navíc: Děti zdarma, polopenze za ceny snídaně a lehátka zdarma

Kromě konkrétních slev existuje mnoho dalších výhod pro turisty. Od ubytování zdarma pro děti, přes polopenze za cenu ubytování se snídaní, nápojů zahrnutých v ceně večeře, parkování zdarma, až po slunečníky a lehátka zdarma, píše Večernji list.

Video  Chorvatsko po 1. vlně pandemie koronaviru: Pláže volné, polojasno a mizící obavy  - Jakub Veinlich, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

František Klapal ( 3. srpna 2022 20:35 )

Zajímavé. Řekl bych ale, že dnes už ta situace bude trochu jiná. Chtěli jsme taky jet do Chorvatska, ale asi se na to tento rok vykašleme. Přemýšlel jsem spíš že bych z https://armik.cz/ objednal pár věcí na kempování a že bychom vyrazili třeba do nějakého kempu u vody tady u nás. To bude mnohem levnější.

Jaronovaku ( 1. července 2020 22:00 )

Připadá mi, že novináři jsou od chorvatů placeni.
Asi jak kde ale v co já slyšel, tak se snaží jak minulý rok.

Tara-Tara ( 1. července 2020 17:00 )

říkej to těm, co tam mocímermo musí být, protože v Chorvatsku je to prostě NEEEEJ a je jim asi jedno, jak je odrbávají úplně všude...kolikrát mi bylo úplně špatně, když jsem to viděla a slyšela (znám perfektně jejich jazyk)

ukava5 ( 1. července 2020 16:53 )

roky mali oduté papule a nevedeli čo majú pýtať,všetko nastavené na dojčland a austr­ia,.­....­.čech,­slovák­,len,a­by sa nepo­veda­lo..­..za­budli momci,ako bolo v 90 rokoch,keď sa hrdinovia..nemci a rakušáci tam báli vkročiť a slovák a čech tam bol naozaj hosť....tak nech si to teraz pripomenú,toto dejavu...a teraz nech odúvajú tie svoje papule,nech žerú tie rizotá za 15 E a bivakujú v apartmánoch za 70....

Tara-Tara ( 1. července 2020 15:47 )

ať jsou všichni hoteliéři a pronajimatelé " u pizdu materinu"....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa