Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Startuje sezona závodů do vrchu a šampion Beneš říká: Pro obhajobu dělám všechno

Pandemie koronaviru zbrzdila i závody do vrchu. Český šampionát bude mít jen pět zastávek a startuje až nyní o víkendu ve Vrbně. Závodníci přiznávají, že už se nemohou dočkat, i když s touhle tratí moc zkušeností nemají. Natrénováno mají, ale bez konfrontace při závodech vlastně nevědí, co od sebe mohou čekat.

Dohnal Rallye Team
zdroj: ČT sport

"Chystali jsme větší změny, abychom se přiblížili továrnímu autu," vysvětluje na ČT sport v pořadu Svět motorů Speciál obhájce titulu Miloš Beneš. "Začátkem dubna jsme měli tři dny testovat v Brně, ale to samozřejmě padlo. Nakonec jsme spoustu věcí museli předělat zpátky, protože to jsou věci, které se nedají testovat normálně na závodních tratích. Takže auto je trošku jiné, ale to zásadní jsme museli odložit až na příští rok," vysvětluje Beneš.

Václav Janík skončil v loňském seriálu mistrovství republiky druhý a kloubí závody na okruzích s vrchy. "Vrchařské závody jsou pro mě srdeční záležitost, ale manažersky jsem víc na okruzích, kde máme víc aut. Každá disciplína má svoje," popisuje specifika. "Kopcové auto je speciál, které by okruhový závod nevydrželo," dodává s tím, že do kopců je to mezi stromy velký adrenalin. "To nejde vyměnit za nic jiného."

Marek Rybníček loni skončil třetí a vrací se z dvojkolky opět k vozu s pohonem čtyř kol. "Mistrovství Evropy bylo komplet zrušeno. V republice zbylo pět závodů. Po roce se vracím do auta 4x4 – jiné nebylo, musel jsem tu změnu přijmout a docela se na to těším," vysvětluje a pojede s vozem Škoda Fabia R5. "Je to autu z okruhů jen podobné, karoserie je rozšířená a výkon 680 koní, zrychlení z nuly na sto pod dvě vteřiny," popisuje Rybníček, s čím jde do sezony.

Je nám líto, video expirovalo.
Startuje sezona závodů do vrchu

V doprovodných programech je možné, že se objeví i zahraniční jezdci, kteří nemohou doma závodit, a tak se zajímají o starty u nás, jako tomu bylo nyní třeba v motokrosu. "Volají a chtějí závodit. Tam, kde se jezdí ME, by to mohli jet jako trénink pro příští rok," dodává Rybníček.

Zatímco ten je víceméně spokojený se svým třetím místem, oba jezdci, kteří skončili před ním, si nic nedarují. "Na autě je hodně změn," vysvětluje druhý Janík s tím, že ani testování mu moc nevyšlo, ale... "Ambice velké nemáme a chtěli bychom Miloše porazit."

Beneš to ale s obhajobou myslí vážně: "Dělám všechno, abychom navázali na loňské úspěchy," dodává.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články