Pentagon odsuzuje čínská vojenská cvičení v Jihočínském moři

Pentagon odsoudil konání čínských vojenských cvičení v okolí sporného souostroví v Jihočínském moři. Ještě více destabilizuje situaci v regionu, uvedlo americké ministerstvo obrany ve svém čtvrtečním sdělení.

"Ministerstvo obrany je znepokojeno rozhodnutím Číny uspořádat od 1. do 5. července vojenská cvičení kolem Paracelských ostrovů v Jihočínském moři," stojí v textu. Tyto aktivity podle něj ještě zhorší situaci v této zóně, kterou prohlašuje za svou jak Čína, tak Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan či Vietnam.

Paracelské ostrovy jsou jedním ze sporných území v Jihočínském moři, Peking nad nimi převzal plnou kontrolu v roce 1974 po námořním konfliktu s Vietnamem. Čína si nárokuje téměř celé Jihočínské moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu.

Washington Čínu obviňuje, že militarizací moře se snaží své asijské sousedy zastrašovat. Americké námořnictvo poblíž souostroví pravidelně hlídkuje, aby prosadilo svobodnou plavbu v mezinárodních vodách. Čína proti tomu protestuje.

Související

Ponorka typu 094 (v kódu NATO třída Jin) je třída jaderných raketonosných ponorek Námořnictva Čínské lidové osvobozenecké armády. Jedná se o druhou generaci čínských raketonosných ponorek nahrazující starší typ 092 (v kódu NATO třída Xia), postavený kvůli technickým problémům pouze v jediném exempláři. Do roku 2020 bylo do služby přijato šest ponorek této třídy. Celkový plánovaný počet není znám.

Čína staví jadernou ponorku nové generace

Čína zahajila výrobu nové generace ponorek s jaderným pohonem, což bude pro USA a jejich spojence poprvé představovat výzvu, protože vývoj ponorek je obtížné sledovat. Informuje agentura Reuters.

Více souvisejících

Čínská armáda Pentagon Americká armáda (U.S. ARMY) Čína USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Josep Borrell, vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Nezastrašujte a nevyhrožujte. EU se nelíbí chování Izraele k ICC

Šéf evropské diplomacie Josep Borrell v pátek vyzval Izrael, aby "nezastrašoval a nevyhrožoval" soudcům Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu. Stalo se tak poté, co hlavní prokurátor ICC Karim Khan požádal o vydání mezinárodních zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta, informovala agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico je stabilizovaný. Jeho stav se mírně zlepšil

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je po nedávném útoku stabilizován s mírným zlepšením. Na sociální síti o tom informovala Rooseveltova nemocnice v Banské Bystrici, kde je Fico hospitalizován.

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Jan Kačer

Zemřel známý herec a režisér Jan Kačer

Českou hereckou obec zasáhla před víkendem smutná zpráva. Ve věku 87 let zemřel v pátek dopoledne známý herec a režisér Jan Kačer, potvrdila to jeho rodina. Kačer patří k hvězdám nové vlny českého filmu.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Petr Pavel

Prezident Pavel byl propuštěn z nemocnice. Policie nehodu nevyšetřuje

Prezident Petr Pavel byl dnes dopoledne propuštěn z pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) do domácího léčení po nehodě na motorce, oznámila Kancelář prezidenta republiky (KPR) na sociální síti X. Prezidentův program na příští týden, včetně plánované zahraniční cesty, zůstává beze změny.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán: Rusko západní svět nenapadne, když nedokáže ani porazit Ukrajinu

Mluvit o ruské hrozbě je spíše přípravou na vstup do války. To, co se děje nyní, je podobné jako při burcování před první a druhou světovou válkou, co lze vidět v médiích a ve vyjádřeních politiků, řekl v pátek ráno předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pravidelném rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Důchody: Jurečka zváží návrh, který by upravil věk odchodu do penze

Ministerstvo práce a sociálních věcí propočítá dopady pomalejšího růstu věku odchodu do důchodu na penzijní systém a jeho udržitelnost, řekl ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) po kulatém stole o důchodové reformě. Podle výsledků by ji pak bylo možné ještě upravit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy