Přesuny peněz ve státním rozpočtu: Výbor podpořil jen návrhy KSČM

Sněmovna schválí ve vládní rozpočtové novele z poslaneckých úprav zřejmě jen návrhy KSČM na přesuny 2,3 miliardy korun. V souladu se stanovisky ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) to dnes plénu doporučil rozpočtový výbor. K ostatním pozměňovacím návrhům opozice, ale i koaliční sociální demokracie se výbor postavil záporně.

Vládní rozpočtová předloha zvyšuje letošní schodek na půl bilionu korun. Sněmovna by ji měla schvalovat ve středu.

Komunisté chtějí dát návrhem svého poslance Jiřího Dolejše z rozpočtové rezervy 1,75 miliardy korun na odměny zdravotníků v nemocnicích a v sociálních službách, 200 milionů na odměny zaměstnanců zejména dětských domovů a 50 milionů korun na odměny sociálních pracovníků v obcích. Navrhli také přidat z rezervy 300 milionů korun regionálnímu školství na pořízení digitálních učebních pomůcek a posílení takzvané zážitkové pedagogiky. KSČM ve Sněmovně menšinový kabinet ANO a ČSSD toleruje.

K rozpočtové novele poslanci podali více než 20 návrhů úprav v celkovém objemu asi 165 miliard korun. Záporně se výbor postavil například i k požadavkům sociálního demokrata Václava Votavy posílit rozpočet Správy státních hmotných rezerv o 460 milionů korun a kapitolu ministerstva školství o 1,5 miliardy korun na vzdělávání na dálku.

Výbor nesouhlasil třeba ani s návrhy Piráta Mikuláše Ferjenčíka na snížení rozpočtové rezervy a tím i schodku o 11 miliard, o 16 miliard nebo o 25 miliard korun. "Jsme přesvědčeni, že prostor na to je," uvedl pirátský poslanec. Ministerstvo financí ale ve svém vyjádření uvedlo, že výše rozpočtové rezervy je navržena tak, aby pokryla i případný výpadek rozpočtových příjmů.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek vytkl vládě, že nechce šetřit na provozu státu. "Myslím, že to je od vlády nepromyšlená arogance vůči ekonomickému prostředí. Všechny firmy, které teď bojují o život, řežou své provozní náklady na dřeň," řekl. Poslanec ODS Jan Skopeček míní, že by vláda měla pomoci ekonomice snížením daňové zátěže. "Vidíme pouze v uvozovkách tupý nárůst výdajové strany rozpočtu," uvedl.

Schillerová řekla, že kdyby uskutečnila všechny návrhy opozice k návrhům zákonů reagujících na koronavirovou krizi, stálo by to 723 miliard korun. Uvedla také, že pokud by byl ohrožen i schodek 500 miliard, nenechá ho padat volným pádem a je připravena zaměřit se na nespotřebované výdaje z předchozích let a na vázání výdajů.

Rozpočtový výbor už dříve podpořil návrh premiéra Andreje Babiše (ANO), který snižuje vládní rozpočtovou rezervu o zhruba 100 miliard korun. Peníze přesouvá přímo do vybraných rozpočtových kapitol na konkrétní výdaje. Rovněž tuto úpravu by mělo plénum schválit.

Změny letošního rozpočtu vláda zdůvodňuje zmírněním ekonomických dopadů epidemie nového koronaviru. Původně měl činit schodek 40 miliard, posléze ho Sněmovna zvýšila na návrh kabinetu na 200 miliard a poté na 300 miliard. Nyní má vzrůst o dalších 200 miliard korun.

Související

Více souvisejících

státní rozpočet Poslanecká sněmovna KSČM Jan Skopeček (ODS) Mikuláš Ferjenčík (Pirátská strana) Jiří Dolejš

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Policie pátrá po pachateli vraždy v Jevíčku. (5.6.2024) Prohlédněte si galerii

Vražda v Jevíčku: Policie stanovila hlavního podezřelého

Policie od úterního večera vyšetřuje vraždu ženy v Jevíčku na Svitavsku v Pardubickém kraji. Kriminalisté již stanovili hlavního podezřelého ze závažného trestného činu, pachatel je pro tuto chvíli na útěku. Pátrání se soustředí na oblast brněnské přehrady.

před 3 hodinami

Ruská policie, ilustrační fotografie

Ruská policie překazila pietní setkání na počest Navalného

Ruské jednotky zvláštního určení v úterý v Moskvě ukončily setkání mládežnických aktivistů, kteří se sešli, aby společně sledovali online přenos koncertu na počest nedožitých 48. narozenin ruského opozičního politika Alexeje Navalného. Koncert nazvaný "Ahoj, zde Navalnyj" se konal v úterý v Berlíně.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

německá policie v akci

Další útok na politika: V Německu nožem napadli člena AfD

Na komunálního politika z krajně pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) v úterý večer zaútočili nožem v jihoněmeckém městě Mannheim. Politik utrpěl zranění a pachatele zadrželi, informuje agentura DPA s odvoláním na nejmenované zdroje.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Joe Biden a Volodymyr Zelenskyj v USA (13. prosince 2023).

Biden se na oslavách výročí Dne D setká se Zelenským

Americký prezident Joe Biden se setká s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským během oslav 80. výročí Dne D ve francouzské Normandii a na setkání skupiny G7 v Itálii. Diskutovat budou o situaci Kyjeva v boji proti Rusku, uvedl ve středu Bílý dům. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR)

Vedení ÚSTR: Čelíme obviněním z vyprázdněnosti, ústav přitom vstává jako Fénix z popela

Vedení Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) v reakci na komentář historika Matěje Bílého ze začátku května požádalo o možnost poskytnout pro EuroZprávy.cz rozhovor s tím, že si přeje uvést věci na pravou míru. Odpovědi poskytl ředitel ÚSTR Ladislav Kudrna a jeho náměstek Kamil Nedvědický. Oba reagovali na obvinění z netransparentního rozdělování prémií či odborné ostrakizace, ředitel Kudrna se navíc obhajoval, že jeho habilitační práce nebyla plagiátem.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Letní počasí o víkendu: Teploty vyrostou na 27 stupňů

Česko má před sebou teplý víkend. Podle ČHMÚ.cz teploty vyrostou až na 27 stupňů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy