Slovinsko, Lotyšsko, Estonsko a Kypr. Čechy čekají při vstupu do některých evropských zemí omezení

  • Čtyři evropské země v pátek kvůli rostoucímu počtu nových případů koronaviru omezily vstup českých občanů na své území.
  • Od soboty budou muset Češi po příjezdu do Slovinska do čtrnáctidenní karantény, pokud se neprokážou doklady o zaplaceném pobytu a také negativním testem na covid-19 starým maximálně 36 hodin. Průjezd zemí, přes kterou řada českých občanů cestuje do Chorvatska, bude ale dál možný bez zásadních omezení.
  • V Lotyšsku je pro návštěvníky z Česka od pátečního odpoledne povinná dvoutýdenní karanténa, totéž je čeká v příštím týdnu v Estonsku.
  • Na Kypru musejí Češi od pondělí předkládat negativní test na covid-19.

Praha/Riga (Aktualizováno: 23:45 3. 7. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vistas_desde_la_igle_200703-181509_tkr.JPG

Povinnou karanténu nebude možné nahradit negativním testem na covid-19. | Foto: Diego Delso | Zdroj: Wikimedia Commons, Delso Photo | CC BY-SA 3.0,©

Lotyšské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí v pátek Českou republiku zařadilo do takzvané žluté skupiny zemí, ve kterých souhrnný počet nemocných covidem-19 za posledních 14 dní překročil 15 lidí na 100 000 obyvatel. Tento limit přesahuje od pondělka.

Ministerstvo zahraničí také informovalo, že povinná karanténa se bude týkat i Čechů, kteří míří do Estonska.

„Podle pravidelného přezkumu nesplňuje Česko kritéria pro zemi, jejíž občané mohou volně vstoupit na území Estonska. V týdnu od 6. do 12. července proto musí Češi po příjezdu do Estonska povinně absolvovat dvoutýdenní karanténu,“ napsal resort na svůj twitter. V Litvě se karanténa zatím doporučuje.

Kypr v pátek přeřadil Česko z kategorie A, což jsou země, odkud cestující po příletu nemusejí předkládat negativní test na koronavirus, do kategorie B. Češi se tak spolu s pasažéry z dalších zemí budou muset od 6. července prokázat maximálně tři dny starým negativním testem.

Revidovanou kategorizaci států zveřejnilo kyperské ministerstvo zdravotnictví, informoval web in-cyprus.

Karanténa ve Slovinsku

Ze seznamu bezpečných zemí podle výskytu koronaviru v pátek Česko vyřadilo také Slovinsko. Od soboty tam budou muset Češi po příjezdu na dva týdny do karantény, pokud se neprokážou doklady o zaplaceném pobytu a také negativním testem na covid-19 starým maximálně 36 hodin.

Při průjezdu Slovinskem na dovolenou například v Chorvatsku Češi nebudou muset negativní test na koronavirus předkládat. Cestu jim nicméně mohou zkomplikovat policejní kontroly, dopravní komplikace mohou vzniknout i na slovinsko-chorvatské hranici.

Česko už není pro Slovince bezpečné, rozhodla tamní vláda. Cesta do Chorvatska je možná jen s omezeními

Číst článek

Pro české občany, kteří se už nachází na území Slovinska, se nic nemění. Česká vláda soudí, že rozhodnutí Slovinska není objektivní, protože kromě Karvinska je epidemiologická situace v Česku klidná. Česká diplomacie chce se slovinskou stranou řešit, zda by pro Čechy bylo možné absolvovat test až na slovinském území.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) má zatím od slovinské strany příslib, že až počet nově nakažených v Česku klesne za 14 dní pod deset na 100 000 obyvatel, Česko se na seznam bezpečných zemí vrátí.

tkr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme