Roušky budou povinné jen v některých zdravotních zařízeních, oznámil Vojtěch. V nemocnicích opatření dál platí

Roušky budou dál povinné jen v některých zdravotních a sociálních zařízeních. Od soboty zůstanou jen v nemocnicích, domovech seniorů a dalších vybraných sociálních zařízeních. Nosit je ale nemusí pacienti, klienti sociálních služeb ani zaměstnanci, pokud jsou 1,5 metru od jiných lidí. Na twitteru o tom informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Vojtěch

Zdravotníci mohou podle Vojtěcha roušky odložit, pokud je to třeba pro poskytnutí zdravotní péče. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Další výjimky si může stanovit i poskytovatel zdravotních služeb nebo ošetřující lékař, vyplývá z vydaného mimořádného opatření. „Na základě podnětů zdravotníků jsme se rozhodli opatření, původně psané na všechna zdravotnická a sociální zařízení, upřesnit,“ uvedl ministr. Výjimku budou mít také děti do dvou let a osoby se sníženým intelektem. 


Zdravotníci mohou roušky odložit, pokud je to třeba pro poskytnutí zdravotní péče. Povinnost nosit roušku tak podle opatření zůstává v lůžkových zařízeních poskytovatelů zdravotních služeb, domovech pro osoby se zdravotním postižením, domovech pro seniory a domovech se zvláštním režimem, kde se léčí zejména osoby s demencemi. Stejné pravidlo dál platí pro odlehčující sociální služby v pobytové formě, například týdenní stacionáře.

Povinnost nosit roušku

Spojené státy přitvrzují v boji s epidemií. Samosprávy zavírají bary či pláže a zavádějí povinné roušky

Číst článek

Povinnost nosit roušky ve všech vnitřních prostorách a MHD skončila ve většině země ve středu. V Praze zůstaly jen v metru a na akcích nad 100 lidí ve vnitřních prostorách. V Moravskoslezském kraji musí mít roušky účastníci vnitřních hromadných akcích nad 100 lidí nebo kadeřníci a maséři.

Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku, kde se poslední týdny šíří koronavirus nejvíc, jsou povinné roušky i ve všech budovách mimo bydliště a ve veřejné dopravě.

V uvedených okresech jsou kvůli epidemiologické situaci dál zakázány návštěvy v domovech důchodců a zdravotnických zařízeních. Dobrovolně je ale zakazují i nemocnice v jiných regionech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme