Čína přiznala koronavirus až po nátlaku WHO

Čína informovala o výskytu plicní nemoci ve Wu-chanu až po dvou žádostech vznesených Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Vyplývá to z aktualizované zprávy, v níž WHO podala tento týden přesnější sled událostí týkajících se zveřejnění informací šíření koronaviru.

USA obviňují Čínu, že informovala příliš pomalu a způsobila tak rozšíření viru po celém světě. Prezident Donald Trump WHO obvinil, že je pod čínským vlivem, a vypověděl spolupráci s touto organizací. Čína obviňování ze zadržování informací popírá.

Jak uvedla agentura DPA, z původní, dubnové, verze zprávy WHO o vývoji pandemie se dalo soudit, že čínské úřady o výskytu nákazy informovaly už loni 31. prosince. Z aktualizace je ale zřejmé, že ten den zveřejnily tiskovou zprávu wuchanské zdravotnické úřady, ne Peking.

Media briefing on 2nd Global COVID-19 R&D Forum with @doctorsoumya https://t.co/7rEVcHUuZz

— World Health Organization (WHO) (@WHO) July 2, 2020

Výkonný ředitel WHO Michael Ryan řekl, že takový postup není neobvyklý a často národní instituce nejprve ověřují zprávy z provincií.

Aktualizovaná chronologie WHO uvádí, že sekce WHO působící v Číně upozornila 31. prosince na případy "virového zápalu plic", když o tom našli její pracovníci sdělení na webové stránce wuchanské zdravotní komise. Téhož dne se k informační službě WHO dostalo tiskové sdělení mezinárodní epidemiologické sítě ProMed, která má sídlo v USA. Také v něm se hovořilo o případech "zápalu plic neznámého původu" ve Wu-chanu.

WHO pak dvakrát po sobě - 1. a 2. ledna požádala o informace čínské úřady, které odpověděly 3. ledna. Ryan řekl, že země mají na ověření lokálních údajů 24 až 48 hodin. S příslušným pracovníkem WHO v Číně se podle něj státní čínské úřady spojily okamžitě.

Koronavirus se celosvětově potvrdil dosud u více než 11 milionů lidí, s covidem-19 zemřelo 525.470 pacientů. Vůbec nejpostiženější jsou USA, kde je téměř 2,8 milionu nakažených a přes 129.000 mrtvých. Trump dočasně vypověděl americké finanční příspěvky WHO a v květnu ukončil spolupráci kvůli vlivu, který na ni má Čína. WHO obvinění z toho, že podléhá Číně, odmítá.

Související

Více souvisejících

Čína WHO (Světová zdravotnická organizace) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

Čecha zadrželi ve Vatikánu kvůli zbraním v tašce. Šlo o faráře

Český zájezd se během uplynulého víkendu postaral o pozdvižení ve Vatikánu. Policie včera zadržela českého faráře, který měl u sebe v tašce zbraně. Ochranné službě tvrdil, že slouží k osobní obraně. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy