Tragický víkend na silnicích: od pátku do neděle zemřelo 14 lidí

Uplynulý víkend se stal nejtragičtějším na českých silnicích od začátku letošního roku. Od pátku do neděle zemřelo při dopravních nehodách 14 lidí, z toho pět motorkářů, uvedla dnes policie na twitteru.

Nejhorší bilanci má pátek, který si připsal šest obětí na životech, letos nejvíc za jeden den. V sobotu podle denních policejních statistik zahynuli tři lidé a v neděli dalších pět. Navíc bezmála dvacet účastníků kolizí skončilo s těžkými zraněními.

Dnešek, na kdy připadá státní svátek, má zatím jedno úmrtí - řidič osobního auta časně ráno nepřežil srážku s nákladním vozem u Kolína. Statistiku prodlouženého víkendu by ještě mohly ovlivnit odpolední a večerní návraty lidí domů.

"Od pátku do neděle zemřelo při nehodách 14 lidí a spousta z nich kvůli mimořádné neohleduplnosti a bezohlednosti řidičů. Nejohroženější skupinou jsou tradičně motorkáři, těch zemřelo pět," informovala policie.

Loni si nehody o svátečním červencovém víkendu vyžádal od pátku do neděle šest lidských životů, čtvrtek před tím zemřeli další čtyři lidé.

Policie o prázdninách každoročně zvyšuje kontroly dodržování pravidel provozu. Podle ředitele dopravní policie Jiřího Zlého se příčiny nehod o prázdninách nevymykají celoročním trendům. "Nejtragičtější příčiny, které tvoří více než 50 procent smrtelných následků, jsou nedodržování rychlosti, nepřizpůsobení rychlosti dopravně-technickému stavu vozovky, nevěnování se řízení a přejetí do protisměru," uvedl nedávno Zlý. Policisté podle něj budou ve větším počtu na silnicích po celou dobu letních prázdnin, zejména v nejvytíženější dny, jako jsou pondělí a pátek.

Související

Více souvisejících

Nehody aut Policie ČR Nehodovost (statistiky)

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 44 minutami

před 54 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy