Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Italové „cukli“ a povolili vylodění 180 zachráněných migrantů. Čeká je karanténa

Aktualizováno -
7. července 2020
09:48
Autor: ČTK - 
7. července 2020
06:15

Po více než týdnu na humanitární lodi Ocean Viking se v noci na dnešek většina ze 180 migrantů vylodila v sicilském přístavu Porto Empedocle. Záhy ale byli migranti přemístěni na trajekt Moby Zaza, který kotví u téhož přístavu a na němž stráví běženci dva týdny v karanténě. Informovaly o tom agentury DPA a AFP. Podle místních médií je na lodi Ocean Viking stále 57 migrantů, kteří čekají, až dorazí výsledky jejich testů na covid-19.

Loď Ocean Viking, kterou provozuje nevládní organizace SOS Méditerranée a která nalodila migranty u afrických břehů během několika operací koncem června, v uplynulých dnech neúspěšně žádala o povolení zakotvit v Itálii či na Maltě, souhlas nakonec vydaly italské úřady. Vyloďování podle agentury AFP začalo v pondělí ve 23:40 SELČ, kdy palubu opustili první migranti, u nichž test neprokázal koronavirus.

Italská televize SkyTg24 dnes ráno informovala, že plavidlo Ocean Viking opustilo dosud 123 migrantů s negativním testem na covid-19. Autobusy ale byli za doprovodu policie převezeni do karantény na trajekt Moby Zaza.

Na tento trajekt byly už minulý měsíc přemístěny desítky migrantů, podle sicilského deníku Giornale di Sicilia je ale nyní téměř prázdný. Na 170 jiných běženců z něj bylo už po skončení jejich karantény přemístěno do střediska pro migranty v Crotone v Kalábrii. Na trajektu podle tohoto zdroje zůstává asi třicítka migrantů, kteří měli pozitivní test na koronavirus a kteří jsou v oddělené zóně trajektu.

Loď v uplynulých dnech žádala o povolení k přistání v Itálii i na Maltě, její žádosti však byly opakovaně zamítány. V sobotu SOS Méditerranée uvedla, že šest migrantů se pokusilo o sebevraždu a někteří z běženců ohrožují ostatní uprchlíky i posádku. „Situace na palubě se zhoršila do té míry, že už není zaručena bezpečnost 180 zachráněných ani posádky,“ upozornila organizace. Plavidlo následně dostalo možnost zakotvit na Sicílii.