Projekt trati z Ruzyně do Kladna dodá Metroprojekt. Řekne si za něj přes sto milionů

Možná budoucí podoba nástupiště na Masarykově nádraží

Možná budoucí podoba nástupiště na Masarykově nádraží Zdroj: Metroprojekt

Počátkem června byl otevřen provoz na Negrelliho viaduktu.
Celá trať spojující centrum Prahy s letištěm Ruzyně by měla být zprovozněna do roku 2028.
Vizualizace budoucí podoby zastávky Hostivice
Ze sedmi úseků trati vedoucí na pražské letiště je zatím hotov jen Negrelliho viadukt.
Vizualizace letištní trati v Kladně
9
Fotogalerie

Příprava dalšího úseku železniční trati k pražskému letišti postoupila do další fáze. Správa železnic vybrala ke zpracování projektové dokumentace pro stavební povolení k úseku Praha Ruzyně–Kladno společnost Metroprojekt. Ta uspěla v tendru s nabídkou 112,3 milionu korun, jak plyne z věstníku veřejných zakázek. Dokončen je zatím jediný úsek trati k letišti a celá trať by měla být zprovozněna do roku 2028.

Po rekonstrukci by se jednokolejná trať měla rozšířit o další kolej, zároveň bude elektrifikována. Traťová rychlost má vzrůst až na 140 kilometrů za hodinu. U stanic v Hostivici, Jenči a Malém Přítočnu má vzniknout celkem 1100 parkovacích míst. Součástí rekonstrukce by měla být i modernizace stanic.

Připravovaná trať se dělí na sedm úseků. Hotov je zatím jen Negrelliho viadukt, který byl otevřen na začátku června. Další úseky se začnou stavět za dva roky, začít by se mělo rekonstrukcí Masarykova nádraží.

Správa železnic už dříve získala územní rozhodnutí k úsekům Praha Výstaviště–Praha Bubny a mezi Kladnem a částí Ostrovec. Přípravné práce pokračují i na dalších částech. V květnu správa zahájila inženýrsko-geologické vrty pro posouzení variant tunelového vedení trasy mezi stanicemi Praha-Dejvice a Praha-Veleslavín.

Celá trať by měla být dokončena do roku 2028 a stát by měla přes 31 miliard korun.