Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Do hospody, obchodů i kadeřnictví opět s rouškou: U hranic Česka rostou počty nakažených

Autor: ČTK - 
7. července 2020
16:35

Kvůli nárůstu počtu nakažených koronavirem budou muset lidé v rakouské spolkové zemi Horní Rakousy, která hraničí s jihem Čech, opět nosit roušky. Od čtvrtka si budou muset ústa a nos znovu zakrývat v obchodech, restauracích a dalších vnitřních provozovnách. Informovala o tom dnes agentura APA.

„Jedná se o nárůst, který nám dělá starosti a kterému nemůžeme nečinně přihlížet,“ komentoval vývoj epidemiologické situace v Horních Rakousech hejtman Thomas Stelzer.

Spolková země, která hraničí s Českem a Německem, má 1,5 milionu obyvatel. Virem SARS-CoV-2 je tu v současnosti nakaženo 427 lidí. Zhruba 3 000 lidí je v karanténě. Reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden infikovaný, dosáhlo v zemi hodnoty 2,0. Každý infikovaný tak v průměru nakazí dva další lidi.

Nařízení o návratu roušek začne platit od čtvrtka. Nosit je budou muset lidé opět do obchodů, kadeřnictví nebo při pohybu v restauracích a hospodách. U stolu je budou moci snímat. Podle hornorakouského hejtmana by měli hosté nechávat u obsluhy svá kontaktní data. Toto opatření je ale dobrovolné.

Podle Stelzera bude nošení roušek v platnosti až do odvolání. Cílem je vyhnout se ještě přísnějším restrikcím, například karanténě celé spolkové země.

Kvůli rostoucímu počtu případů nákazy koronavirem Horní Rakousy už minulý týden uzavřely školy, školky a jesle. Týkalo se to pěti okresů, včetně okresu Urfahr-Umgebung, který hraničí s jižními Čechami. Podle Stelzera se nákaza začala šířit z jednoho z evangelických církevních společenství v Linci.

V Rakousku se dosud potvrdila nákaza koronavirem u více než 18 300 osob, z nichž 706 s covidem-19 zemřelo. Z nemoci se už téměř 16 700 lidí uzdravilo. V nemocnicích zůstává nyní 91 lidí, z toho deset na jednotkách intenzivní péče.

Video  Češi a cestování do Rakouska, na Slovensko či do Německa a Polska: Jak to bude dál? Petříček probral dohody se sousedy  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

gejzovic ( 7. července 2020 18:26 )

A v Rakousku zadny keci proti tomu,ne jako u nas,tam neni tolik chytrych lidi jako u nas

Citronel ( 7. července 2020 17:31 )

Před dvěma dny mi bylo zle, nevim kde bych mohl nastydnout, vždyť bylo teplo, mam podezření, že to byla ta lehká forma. Jezdil jsem autobusem, chodil do obchodů, jen příbuzným jsem se vyhýbal, tkzv. jsem řízeně promořoval.
On počet nakažených u nás vzrůstal a jakoby podle kalendáře se začalo nelogicky s uvolňováním.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa