Akcie, měny & názory Michala Stupavského: Čekejte výraznější kolísání cen akcií

Wall Street - sice s roučkami, ale i tak na rekordech

Wall Street - sice s roučkami, ale i tak na rekordech Zdroj: Reuters

Wall Street
Wall Street
3
Fotogalerie

Blíží se výsledková sezona firem za druhé čtvrtletí. Podle všeho to vůbec nebudou hezká čísla. Jak moc mohou tyto údaje otřást finančními trhy? Nebo už s nimi investoři počítají a promítli je do cen akcií?

Výsledková sezona za duben až červen bude bezpochyby tou nejhorší od globální finanční krize v letech 2008 a 2009. Zisky a cash flow burzovně obchodovaných korporací totiž meziročně klesnou o desítky procent.

Investoři nicméně s tímto vývojem už do značné míry počítají, neboť tradiční makroekonomické indikátory a prognózy vývoje HDP tento propad korporátních fundamentů jednoznačně signalizují.

Troufám si proto tvrdit, že nadcházející výsledková sezona za druhé čtvrtletí nebude jako již tradičně pro globální akciové trhy jako celek významnou událostí. To však nebude platit z pohledu jednotlivých firem.

Rozptyl jejich výsledků ve srovnání s očekáváním analytiků bude daleko větší než obvykle, což na úrovni cen akcií individuálních společností přinese nadprůměrnou cenovou volatilitu. S celým trhem nicméně výsledková sezona příliš nezamává. Negativní vývoj je již určitě v tržních cenách akcií zaceněn.

Celkově je pro investory momentálně zásadní aktuální globální trajektorie nových případů koronaviru, kdy například USA neposkytují povzbudivý obrázek. Druhým klíčovým tématem pro investory je trajektorie otevírání ekonomik, respektive nové prognózy dynamiky HDP.

Ani v tomto případě není obrázek úplně povzbudivý, když přede dvěma týdny Mezinárodní měnový fond globální prognózu výrazně zhoršil. V úterý navíc se zhoršenou prognózou vývoje ekonomiky Evropské unie přišla Evropská komise.

Dokud ovšem nedojde k ukončení stimulačních programů centrálních bank, což rozhodně není pro nejbližší kvartály pravděpodobné, výraznější tržní korekce není na pořadu dne.

Můj základní scénář proto spíše počítá s dalším postupným růstem globálních akciových trhů. Důvodem je, že ze všech přímých i nepřímých zpráv z trhu je zjevné, že investoři mají v globálu k dispozici ohromná kvanta volné hotovosti, kterou budou chtít postupně při drobných tržních minikorekcích využít k dalším nákupům.

Autor je investiční stratég Conseq Investment Management