Jindrák o vyjednávání s Ruskem: Ambicí je setkání na nejvyšší úrovni, spor o Koněva je třeba řešit

Šéfem delegace, která se má při jednáních s Ruskem pokusit o zlepšení vztahů, by se měl stát ředitel zahraničního odboru Pražského hradu a poradce premiéra Andreje Babiše (ANO) pro zahraniční otázky Rudolf Jindrák. Jindráka navrhnul ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD), nominaci konzultoval s premiérem i prezidentem Milošem Zemanem. Předmětem diskuzí s Ruskem bude také spor ohledně sochy maršála Koněva, řekl Jindrák Radiožurnálu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák

Ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák | Foto: Jana Přinosilová | Zdroj: Český rozhlas

Máte být zmocněncem pro konzultace s Ruskem. Co konkrétně role znamená?
Předně, jak už jste zmínila, na mé nominaci se shodli jak premiér, tak prezident, ministr zahraničních věcí i místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD). V praxi to znamená, že bych měl koordinovat diskuzi s ruskou stranou ohledně narovnání česko-ruských vztahů v současné době.

Budete domlouvat schůzku na vyšší úrovni, nebo budete o problémových bodech vzájemných vztahů jednat sám?
Měl bych koordinovat právě ta jednání, jelikož problémových bodů je celá řada a já si nedělám patent na rozum. Myslím, že bude důležité ustavit pracovní skupiny, které by se těmi jednotlivými body měly zabývat. Člověk samozřejmě musí mít nějaký cíl: tím v tomto případě skutečně může být setkání na vysoké, ne-li té nejvyšší úrovni.

Konzultace s Ruskem by mohl vést šéf zahraničního odboru Hradu Jindrák. Nominaci musí potvrdit vláda

Číst článek

Projevila Moskva o tato jednání zájem? Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ještě předevčírem mluvil o tom, že vztahy jsou zkalené a kontakty s českým vedením se v nejbližší době neplánují.
Myslím, že jde spíše o nedorozumění z ruské strany, možná z obou. Došlo k určitému zdržení, řešili jsme spíše otázky formálního charakteru, než ty obsahové. Myslím ale, že nastal čas začít řešit i ty.

Máte tedy nějakou odpověď z ruské strany? Podle ministerstva zahraničí zatím Moskva na nótu z české strany oficiálně nereagovala.
Na nótu z minulého týdne skutečně odpověď nepřišla, na ní se čeká. Nejde ale o akceptaci mé osoby jako koordinátora, jak se objevilo v médiích – jde spíše o procesní stránku věci, jakým způsobem konzultace budou zahájeny a kdo bude mým protějškem.

Čím to může být, že Moskva zatím neodpověděla? Co může být z ruské strany za problém?
Já bych tam problém neviděl, protože nóta byla předávána minulý pátek, takže od předání proběhl jeden týden. Navíc je doba dovolených a koronavirová situace v Rusku, potažmo v celém světě není jednoduchá. Nepřikládal bych tomu nějaký zvětšený význam: mašinérie běží a chvilku to trvá. My máme trpělivost a na ruskou odpověď počkáme.

Odlišný právní výklad

Jak si vysvětlujete, že vaše jméno ve čtvrtek na tiskové konferenci zmínila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marie Zacharovová s tím, že se ledy hnuly ještě předtím, než váš post schválila vláda a kroky byly oznámeny českou stranou? Vy jste s Ruskem postup konzultovali?
Jisté konzultace samozřejmě probíhají již delší dobu. Informace o tom, že bych měl být vládou pověřen, byla v některých kruzích známá a pravděpodobně se donesla na ruskou ambasádu, která to sdělila do Moskvy. Nejsem úplně šťastný, že se to objevilo ještě před jednáním s vládou, respektive předtím, než nám ruská strana oficiálně odpověděla na nótu. Ale stalo se a nedělal bych z toho větší problém, než to je ve skutečnosti.

Konzultacím mezi Ruskem a Českem brání koronavirus. Moskva navrhla jednání zmocněnců

Číst článek

Už jste řekl, že se nechcete věnovat jenom aktuálním sporným dílčím záležitostem. Jde tedy o nějaké nové nastavení vzájemných vztahů, jako je respekt a dodržování pravidel, to, že se země nevměšují do svých vnitřních záležitostí a podobně?
Ambice je samozřejmě širší, než řešení problémů technického charakteru. Tam nepočítám konflikt kolem sochy maršála Koněva, to zdůrazňuji: z toho se stal problém politický, který je potřeba řešit. Mimochodem socha Koněva byla prvním impulzem k zahájení konzultací na základě vztahové smlouvy s Ruskem, podle článku pět. Ambicí je pojmout diskuzi jako hovor o vztazích v politické oblasti. Součástí vztahů mezi všemi státy je pochopitelně rovnost: máme zájem na tom mít s Ruskem dobré vztahy, ale ne za každou cenu. Ne v tom smyslu, že bychom dělali ústupky, které by nebyly v zájmu České republiky.

Je podle vás Rusko připravené s Českem jednat jako s rovnocenným partnerem, nikoliv z pozice síly? Ptám se proto, že podle ministerstva zahraničí Rusko po určitou dobu nechtělo přistoupit na jednání v rovném postavení.

Babiš stojí o zlepšení vztahů s Ruskem. Česká diplomacie nabídla Moskvě konzultace

Číst článek

Nedokážu si představit, že by to bylo jinak. Na jednání bychom ani nepřistoupili, pokud by nám ruská strana chtěla něco diktovat. Byl jsem členem jednání o česko-německé deklaraci, která také nebyla jednoduchá a trvala dva a půl roku. Přesto probíhala na principu „já jsem pán, ty jsi pán“ a bylo jedno, že Česká republika má deset milionů obyvatel, zatímco Německo 80 milionů. Totéž platí i pro Rusko.

Zmínil jste sochu maršála Koněva. Nechcete tedy jednat právě o tomto případu, nebo je to na jiná jednání?
Bude se o něm samozřejmě jednat, byl to první impulz k té schůzce. Možná by se ale měli začít bavit spíše právníci o tom, jak rozdílné máme pohledy na první stránku věci, je to téma pro experty. Na základě toho, jak se situace vyjasní, se lze bavit o dalších možných krocích.

Věra Štechrová, gak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme