Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Velký přehled cen: Brokolice i květák už stojí majlant, Čechům zdražují i „neřesti“

Autor: David Polák - 
13. července 2020
05:02

Češi musí sahat stále hlouběji do peněženek. Ceny totiž podle nejnovějších dat Českého statistického úřadu stále rostou. Z květnových 2,9 procenta se inflace v červnu vyhoupla na 3,3 procenta. Podražily opět potraviny, a to především ovoce a zelenina. Připlatí si ale i vyznavačí "neřestí", tedy alkoholu a cigaret.

Výrazně víc než před rokem platíme letos za ovoce. Například kilo jahod stouplo o 23 korun, tedy ze 117 na 140 korun. A ještě citelnější to bylo u citronů. Tam se cena za 365 dní dokonce vyšplhala ze 47 na 75 korun za kilo.

Ze zeleniny jsou pak smutnými „skokany roku“ brokolice a květák. Ten minulý měsíc stál až 58 korun za kus.

Nárůst cen potravin: Mléko, sýry a základní potraviny Nárůst cen potravin: Mléko, sýry a základní potraviny | Archiv Blesku

„Silné cenové tlaky jsou patrné u některých základních potravin. V červnu zrychlila dynamika růstu ceny v případě ovoce typu jablek, ale také v případě cukru, piva či vajec,“ připomíná ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Vysoký růst podle něj zaznamenala i mouka a vepřové, které bylo v červnu zhruba o pětinu dražší než před rokem.

Rostly i výdaje za bydlení

To může být nyní podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka pro mnohé obzvláště těžké. „Lidé, kterým klesly příjmy, tak zažívají opravdu těžké časy,“ říká Křeček. Tím spíš, že se zvyšovaly i výdaje za bydlení.

Nárůst cen potravin: Ovoce a zelenina Nárůst cen potravin: Ovoce a zelenina | Archiv Blesku

Nárůst cen potravin: Maso a uzeniny Nárůst cen potravin: Maso a uzeniny | Archiv Blesku

Na růstu nájemného meziročně o 3,1 procenta podle Křečka nic nezměnila ani pandemie koronaviru. Kromě toho si lidé připlácí 7,6 procenta také za elektřinu.

Cigarety zdražuje i spotřební daň

Bez potravin, bydlení a energií se nikdo neobejde, mnohým ale dělají ještě větší průvan v peněžence „neřesti“ v podobě alkoholu a cigaret. „Zdražují zejména kvůli letošnímu znatelnému navýšení spotřební daně, která se v cenách v obchodech projevuje postupně,“ vysvětluje Kovanda.

Nárůst cen potravin: Zdražují i cigarety a alkohol Nárůst cen potravin: Zdražují i cigarety a alkohol | Archiv Blesku

Podle něj se v druhém pololetí dá čekat už mírnější růst cen. A to kvůli zhoršující se situaci na trhu práce, kde kromě propouštění bude realitou slabší růst mezd a lidé budou své nákupní choutky krotit.

Video  „Ať obchody odhalí své marže.“ Šéf Zemědělského svazu je pro snížení DPH na potraviny.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jak pěstovat brokolici čtěte ZDE >>>

JaNat ( 13. července 2020 17:16 )

Však to myslím, houbec dělaj, jen vyžíraj Německo. Prd pracujou a Němci na něj doplácej.

JaNat ( 13. července 2020 15:39 )

Kuwa zasad něco a pak pindej. Miluju tyhle ufńukance co nikdy ani zrníčko nezasadili a furt jen hulákaj - státe dej a nejlíp zadara.

JaNat ( 13. července 2020 15:35 )

Jaké kolchozy? Pro svou potřebu.

JaNat ( 13. července 2020 15:30 )

Já soudruh nejsem, naopak, já nenatahuju pařáty a státe dej. Dá si vypěstuji co nejvíc sama a co zbyde ještě dobře prodám moulům jako jsi ty.

JaNat ( 13. července 2020 15:26 )

To myslím naprosto vážně, já přehled mám, ty jen kopíruješ pindoviny.

Zobrazit celou diskusi