Stopka pro Huawei. Británie zakázala používat technologie čínské firmy při stavbě 5G sítí

Čínská společnost Huawei se nebude moct podílet na budování 5G sítě ve Velké Británii. Po jednání tamní Národní bezpečnostní rady to oznámil ministr kultury Oliver Dowden. Důvodem změny postoje je s největší pravděpodobností zavedení amerických sankcí na čipovou technologii Huawei. Londýn omezil podíl Číňanů na budování 5G sítí už v lednu, a to poté, co Spojené státy označily společnost za bezpečnostní hrozbu.

Londýn (Aktualizováno: 16:19 14. 7. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo společnosti Huawei

Londýn omezil podíl Huawei na vybudování sítě už v lednu | Foto: Kacper Pempel | Zdroj: Reuters

Británie už v lednu omezila podíl společnosti Huawei na vybudování sítě 5G na 35 procent. Firma se navíc nesmí podílet na budování bezpečnostně důležitých sítí na vojenských základnách nebo jaderných elektrárnách.

Úterním krokem zapovídá britským operátorům od 1. ledna 2021 kupovat jakékoli technologie od čínské společnosti. Ty stávající pak musí firmy odstranit nejpozději do roku 2027.

Bezpečnost 5G sítí budeme řešit společně, dohodly se státy Evropské unie. Doporučení ale nejsou závazná

Číst článek

„Nebylo to jednoduché rozhodnutí, ale pro britské mobilní operátory, pro národní bezpečnost i naší ekonomiku je z dlouhodobého horizontu jistě správné,“ uvedl k rozhodnutí podle serveru BBC News britský ministr kultury Oliver Dowden, do jehož kompetencí spadají i digitalizace, média a sport.

Společnost Huawei v Česku s rozhodnutím firmy v Británii nesouhlasí. „Rozhodnutí Velké Británie je zklamáním a špatnou zprávou pro každého vlastníka mobilního telefonu,“ uvedl PR manažer české pobočky společnosti Huwaei Tomáš Kolder v oficiálním prohlášení, které má redakce iROZHLASU k dispozici.

Podle něj Velké Británii hrozí zpomalení v oblasti digitalizace, mohlo by dojít k nárůstu nákladů a k prohloubení digitální propasti. „Namísto vzestupu britská vláda zvolila opačný směr. Jménem naší společnosti ji vyzýváme, aby své rozhodnutí znovu zvážila. Zůstáváme přesvědčeni, že nová omezení ze strany Spojených států by neměla vliv na bezpečnost produktů, které do Velké Británie dodáváme,“ sdělil Kolder.

Dodal, že otázka firmy v  budoucnosti ve Velké Británii je zpolitizována, a že v tomto případě se jedná o obchodní politiku USA, nikoliv o bezpečnost.

Jana Magdoňová, tzr, ada Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme