Souček znovu uchvátil Anglii a vystřílel si angažmá. West Ham může sestoupit už jen teoreticky

Zdá se, že rekordnímu přestupu z české ligy už nic nebrání. West Ham by o záchranu v anglické Premier League mohla připravit už jen velká shoda okolností, a tak by se Tomáš Souček měl natrvalo přestěhovat do Londýna. A český záložník svými výkony jasně dokázal, že si angažmá ve slavné soutěži zaslouží - při pátečním klíčovém vítězství 3:1 nad Watfordem skóroval potřetí během pěti zápasů, opět kraloval ve vzduchu a vysloužil si chválu ze všech stran.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Souček ve svém prvním startu za West Ham 1. února proti Brightonu

Tomáš Souček ve svém prvním startu za West Ham 1. února proti Brightonu | Foto: Paul Childs | Zdroj: Reuters

Nejen fanoušci Kladivářů mají ještě v živé paměti závěr ročníku 2006/7. West Ham tehdy ztrácel na nesestupové pozice deset bodů, do konce soutěže přitom zbývalo pouhých devět zápasu. Svěřenci kouče Alana Curbishleyho ale následně hned sedmkrát naplno bodovali a udržení v soutěži si zajistili v posledním kole památnou trefou Carlose Téveze na Old Trafford proti mistrovskému Manchesteru United.

Tabulka Premier League po 36. kole

15. West Ham, 37 bodů, skóre -13

16. Brighton, 37 bodů, skóre -16

17. Watford, 34 bodů, skóre -23

---------------------------------

18. Bournemouth, 31 bodů, skóre -25

19. Aston Villa, 31 bodů, skóre -27

20. Norwich, 21 bodů, skóre -40

Kousek, který je dodnes považovaný za malý zázrak. Těžko si tak představit, že by West Ham neudržel prvoligovou příslušnost za současné situace. Dvě kola před koncem má náskok šest bodů na sestupovou zónu a navíc výrazně lepší skóre než Aston Villa i Bournemouth. Trenér David Moyes ale zůstává nohama na zemi.

„Zatím nic neslavíme. Stará pravda říká, že k záchraně potřebujete 40 bodů. K tomu nám chybí ještě jedno vítězství a do obou zápasů půjdeme s tím, že je chceme vyhrát,“ řekl Moyes pro klubový web.

Za první poločas zápasu s Watfordem své svěřence logicky chválil. Díky trefám Michaila Antonia, Součka a Declana Rice si vybudoval jeho tým pohodlný náskok.

Zidane, Ramos a kuriózní penalta. Real přerušil nadvládu Barcelony, Messi nehledal výmluvy

Číst článek

„Dali jsme tři krásné góly. Centr Jarroda Bowena a Tomášova hlavička byla akce jak ze starých časů - skvělý míč do vápna a zakončení ve stylu klasického hrotového útočníka. Hráči, které jsme přivedli v lednu, se ukazují jako rozdíloví,“ chválil trenér obě zimní posily.

Moyes si tak může mnout ruce. Jak už mnohokrát zaznělo i z úst českého reprezentanta, v případě udržení West Hamu v soutěži se jeho hostování automaticky promění v přestup a pražská Slavia vyinkasuje dohromady více než půl miliardy korun.

„Potřebovali jsme ve hře víc energie, víc naběhaných kilometrů. Naštěstí teď máme Tomáše, který přišel jako kapitán Slavie se skvělými fyzickými předpoklady, je gólový, stále mladý a ještě se bude zlepšovat,“ citoval skotského kouče server Football.london.com.

Naprostá ‚krádež‘

A Souček slova svého šéfa jen potvrzuje. Jak podotkl server Sky Sports, český záložník byl před pátečním utkáním nejběhavějším hráčem celé soutěže od červnového restartu.

Nejběhavější hráči po restartu Premier League

  1. Tomáš Souček (West Ham) 540 minut, 73,89 km celkem, 12,31 km/zápas
  2. James Ward-Prowse (Southampton) 540 minut, 71,7 km celkem, 11,95 km/zápas
  3. Sander Berge (Sheffield) 513 minut, 67,02 km celkem, 11,76 km/zápas
  4. Oliver Norwood (Sheffield) 549 minut, 70,53 km celkem, 11,56 km/zápas
  5. Josh Brownhill (Burnley) 625 minut, 79,65 km celkem, 11,47 km/zápas

Pětadvacetiletý český reprezentant navíc jako již tradičně kraloval ve vzdušných soubojích, koneckonců se gólově prosadil právě hlavou. Podle statistického serveru Whoscored.com byl v této činnosti úspěšný hned patnáctkrát. Druhým byl stoper Watfordu Craig Dawson s osmi vyhranými hlavičkovými souboji.

Podle statistických ukazatelů Whoscored.com si Souček vysloužil hodnocení 8,6/10, což znamenalo pomyslné stupně vítězů po boku kolegy ze středu pole Declana Rice. O dvě desetiny vyšší známku dostal útočník Antonio.

Již zmiňovaný Football.london.com Součka zvolil mužem utkání společně s Jarrodem Bowenem a stoperem Angelem Ogbonnou, všechny tři ocenil „devítkou“. „Jeho práce mezi pokutovými územími je klíčová, znovu byl výborný. Přestupová klauzule na 16 milionů liber je od West Hamu naprostá ‚krádež‘,“ napsal server.

Výkon českého reprezentanta ocenili i fanoušci Kladivářů na sociálních sítích. V twitterové anketě se Souček umístil na třetím místě.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme