Česko zaznamenalo ve čtvrtek 252 nově nakažených. Nejvíce postižené zůstává Prachaticko

Nárůst nově nakažených pacientů koronavirem ve čtvrtek mírně zpomalil - přibylo 252 případů infekce, od vypuknutí epidemie se jich v Česku objevilo celkem 16 342. V minulých dnech přesahovaly nárůsty přírůstků i hranici 270 nakažených. Ve čtvrtek také zemřel další pacient s nemocí covid-19 - počet obětí tak stoupl na 379. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dezinfekce rukou v metru

Nárůst nových případů nákazy oproti minulým dnům lehce klesl (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Nejhorší je nadále situace na Prachaticku, kde je nejvyšší počet nově nakažených za uplynulý týden. V okrese bylo podle ministerstva za posledních sedm dní potvrzeno zhruba 73 případů nákazy koronavirem v přepočtu na 100 000 obyvatel. Hygienici dokončili ve čtvrtek testování asi 350 zaměstnanců firmy Intica Systems v Prachaticích. Zatím znají výsledky dvou třetin, pozitivních z toho je šest lidí. Výsledky ostatních budou známy v pátek. Postupně se koronavirus potvrdil již u zhruba 30 lidí z firmy nebo jejího okolí.

Nadále roste počet aktuálně nemocných – množství aktivních případů covidu-19 činí 4481, což je nejvíc od 14. dubna. Je tak už jenom o zhruba dvě stovky nižší než zatím nejvyšší počet nemocných, který byl zaznamenán 11. dubna.

Ministerstvo zdravotnictví zpětně revidovalo počty nových případů nákazy koronavirem za úterý a středu. Původně uvádělo, že v úterý bylo nově nakažených 275 a ve středu 278, ale po páteční aktualizaci údajů uvádí za úterý 276 případů a za středu 275. V předchozích dnech ministerstvo už zpětně revidovalo počty vyléčených a hospitalizovaných. Přitom však zároveň Ústav zdravotnických informací a statistiky tvrdil, že věrohodnost statistik tím neklesá, protože právě údaje o počtech nových případů se zpětně nemění.

Audit počtu vyléčených nařídil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Ministerstvo pak v neděli v údajích na webu zvýšilo počet vyléčených, a tím o třetinu snížilo údaj o počtu aktuálně nemocných s covidem-19. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek pak tvrdil, že na věrohodnost statistik covidu-19 audit nemůže mít vliv, protože počty nově diagnostikovaných, zemřelých i hospitalizovaných se sledují v reálném čase, když se vloží do databáze. „Záznam o vyléčení je jediný, který vyžaduje nějakou zpětnou kontrolu,“ řekl. Vzápětí ale ministerstvo snížilo počet hospitalizovaných a v posledních dnech opakovaně měnilo i údaje o nově diagnostikovaných a zemřelých.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme