Jižní Kalifornii trápí rozsáhlé lesní požáry, hasiči kvůli nepřístupnému terénu nechali shořet část hory

Evakuace nařízená tisícům lidí v jižní Kalifornii kvůli rozsáhlému lesnímu požáru v horách východně od Los Angeles stále platí. Hasičům práci značně komplikuje místy těžce přístupný terén a vysoké letní teploty. Příčina požáru se vyšetřuje, informovala agentura AP. Plameny v okrese Riverside podle úřadů dosud sežehly zhruba 80 kilometrů čtverečních suchého porostu a lesů. Pod kontrolu se zatím hasičům podařilo dostat jen pět procent požáru.

Los Angeles Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Požáry na jihu Kalifornie.

Požáry na jihu Kalifornie. | Zdroj: Reuters/USA TODAY NETWORK

Úřady nechaly požáru pohltit část svahu hory San Gorgonio, která se tyčí do výšky 3350 metrů, jelikož hasičské operace v strmém a těžce přístupném terénu byly vyhodnoceny jako příliš riskantní, uvedla mluvčí americké lesnické služby Lisa Coxová. „Nechceme hasiče dostat do nebezpečné situace,“ řekla. „Požár postupuje přímo nahoru po svahu hory,“ dodala.

České skikrosařce vzaly plameny střechu nad hlavou. Žďárkové shořel dům, lidé jí posílají peníze

Číst článek

V pátek byly také hlášeny další dva požáry v Cherry Valley, blízko města Beaumont, zhruba 137 kilometrů východně od centra Los Angeles. Plameny tam zachvátily křovinatou vegetaci na hřebenech hor a dostaly se blízko k obydlím, zatímco se je hasiči snažili dostat pod kontrolu i ze vzduchu. Oheň tam zničil jeden dům a dvě stodoly. Nikdo však nebyl zraněn.

43 stupňů Celsia

Evakuace byla nařízena zhruba 8000 lidí v jižní Kalifornii. Kempy a turistické stezky v lese San Bernardino National Forest a přírodní oblasti San Gorgonio Wilderness byly uzavřeny. Silný dým, viditelný z dálky, tam zhoršuje kvalitu vzduchu.

V neděli se v nedalekém městě Palm Springs rtuť teploměru vyšplhala na 43 stupňů Celsia. Podle americké Národní meteorologické služby lze očekávat, že „nebezpečně vysoké teploty“ budou vzhledem k tlakové výši nad značnou části jižní Kalifornie trvat i v nadcházejících dnech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme