Peking prohlubuje vztahy s Bělehradem. Srbsko nakoupilo od Číny systém protivzdušné obrany FK-3

Srbsko nakoupilo od Číny moderní systém protivzdušné obrany FK-3. S odvoláním na výroční zprávu státní zbrojařské firmy o tom v pondělí informovala srbská média. Podle agentury Reuters je koupě známkou prohlubujících se vztahů mezi Bělehradem a Pekingem.

Bělehrad Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srbský prezident Aleksandar Vučič

Srbský prezident Aleksandar Vučič | Zdroj: Reuters

Nákup systému FK-3 byl zmíněn v ročence státní společnosti pro obchod se zbraněmi Jugoimport SDPR. Firma uvedla, že v loňském roce dovezla zbraně či vojenský materiál v hodnotě 620,3 milionu dolarů (bezmála 14 miliard korun), přičemž dodávky zahrnovaly i nákup armádních dronů a systému protivzdušné obrany z Číny. Podle Reuters je to poprvé, co si systém FK-3 pořídila evropská země.

Protivládní protesty v Srbsku neutichají. Demonstranti se snažili dostat do parlamentu

Číst článek

Podle mediálního projektu Balkánská bezpečnostní síť (BBM), jenž se specializuje na témata vojenství, je nákup přímým výsledkem jednání mezi srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem a jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Technické parametry systému FK-3 jsou podle portálu z velké části stále zahaleny tajemstvím, čínský výrobce však uvádí schopnost raket zasáhnout letící cíl na vzdálenost 100 kilometrů a do výšky 27 kilometrů.

Peking vnímá Srbsko jako součást iniciativy nové Hedvábné stezky, jejímž cílem je vytvářet nové obchodní příležitosti pro čínské firmy. V balkánské zemi již Čína investovala miliardy eur, většinou ve formě půjček na výstavbu infrastrukturních či energetických projektů.

Čína podepsala dvě desítky smluv se Srbskem. Země usilují o hlubší vztahy

Číst článek

Koncem června obdržela srbská armáda šest průzkumných a útočných dronů s laserem naváděnými střelami. I v tomto případě se jednalo o první dodávku těchto stojů do Evropy.

Srbsko aspiruje na členství v Evropské unii, současně ale udržuje přátelské vztahy s Čínou a Ruskem. V roce 2006 vyhlásilo vojenskou neutralitu. Ve stejném roce vstoupilo do programu NATO Partnerství pro mír, o plné členství v alianci však neusiluje.

Značná část technického vybavení srbské armády má původ v bývalém Sovětském svazu, byť silné postavení si v ní tradičně zachovává také domácí vojenský průmysl. Srbsko v uplynulých letech nakoupilo z Ruska stíhačky MiG-29, rakety, vrtulníky, tanky a bojová vozidla pěchoty.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme