Zisk Sony klesl kvůli dopadům pandemie meziročně o procento. Výsledek přesto překonal očekávání

Japonský výrobce elektroniky Sony hospodařil v prvním čtvrtletí svého finančního roku s provozním ziskem 228,4 miliardy jenů (48 miliard korun), což je meziroční pokles o 1,1 procenta. Výsledek ale překonal odhady analytiků. Firma nicméně i tak směřuje k tomu, aby vykázala nejnižší celoroční zisk za poslední čtyři roky. Na hospodaření měla stále vliv pandemie způsobená novým koronavirem a s tím související negativní dopady na koncern.

Tokio Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sony. Ilustrační foto.

Firma Sony směřuje k tomu, aby vykázala nejnižší zisk za čtyři roky | Foto: Toru Hanai | Zdroj: Reuters

Analytici v anketě společnosti Refinitiv čekali, že Sony vykáže za čtvrtletí do konce června provozní zisk 143,2 miliardy jenů. Tržby se pak ve čtvrtletí meziročně zvýšily o 2,2 procenta na 1,97 bilionu jenů (414,3 miliardy korun).

Apple má nejvyšší tržní hodnotu na světě. Investoři firmě během pandemie věří víc než konkurenci

Číst článek

Firma také uvedla, že na základě výsledků v uplynulém čtvrtletí očekává za celý finanční rok pokles provozního zisku o 26,7 procenta na 620 miliard jenů.

Horší bude v tomto finančním roce i čistý zisk, který Sony odhaduje na 510 miliard jenů (107,3 miliardy korun). To by proti předchozímu finančnímu roku, který skončil letos v březnu, znamenalo pokles o více než 12 procent. Výhled zisku přitom japonský podnik zveřejnil poprvé.

V uplynulém čtvrtletí firma vytvořila čistý zisk 233,3 miliardy jenů (49 miliard korun), což je meziroční nárůst o 53 procent. Přispěla k tomu vysoká poptávka po herních zařízeních v době, kdy řada lidí musela kvůli pandemii zůstat doma.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme