Soud snížil ženě, která v Českých Budějovicích vyhodila syna z okna, trest na 16 let vězení

Mladé ženě, která v Českých Budějovicích vyhodila z okna svého dvouletého syna a vyskočila za ním, ve středu odvolací soud snížil trest ze 17,5 roku na 16 let vězení. Žena tvrdila, že si na událost nepamatuje a že by takového činu určitě nebyla schopna. Dítě po pádu ze čtvrtého patra zemřelo, jeho matka se z těžkých zranění zotavila bez závažnějších následků.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrchní soud v Praze

Vrchní soud v Praze | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Tragická událost se stala 6. listopadu 2018 nad ránem na sídlišti, kde bydlel otec dítěte. Partnerka s nimi v té době nežila, ale přišla na návštěvu a její bývalý přítel jí oznámil, že chce odjet za prací do Nizozemska a že by mohl vzít syna s sebou.

Podle rozsudku pak žena v úmyslu spáchat sebevraždu kvůli dlouhodobě náročné životní situaci nejprve vyhodila svého syna hlavou napřed z okna ve výšce 12,3 metru a poté ho následovala.

Kojenec z Mělnicka zemřel podle policistů na syndrom náhlého úmrtí. Násilný trestný čin vyloučili

Číst článek

U osmadvacetileté ženy, která má dva inženýrské tituly a doposud nebyla trestaná, neshledal psychiatr žádnou duševní chorobu ani poruchu. Podle něj jednala v afektu způsobeném dlouhodobě nepříznivými vztahy s partnerem.

Psycholog vyslovil domněnku, že její jednání mohlo být pomstou otci dítěte. Soudci však dospěli k závěru, že se motiv pomsty nepodařilo prokázat.

„Nedokážu si představit, že bych mu (synovi) něco udělala. Proč bych to dělala? Vždyť on přece za nic nemohl. Jaký by k tomu měl kdokoliv proboha důvod?“ uvedla ve středu u pražského vrchního soudu plačící obžalovaná. „Dítě bylo to nejlepší, co mě v životě potkalo,“ zdůraznila.

„Byla jsem psychicky úplně na dně a fyzicky taky vyčerpaná. Hrozně jsem se snažila, ať to vyřešíme, ale ono to nešlo. Byla jsem v permanentním stresu, že mi ho sebere,“ řekla na adresu partnera. Rodinu finančně zajišťovala ona, přítel zůstal na rodičovské a jejich vztah se rozpadl.

„Za každou cenu si mě chtěl udržet. Byl nespolehlivý, nepracoval. Najednou přišel s tím, že mi malého sebere, že odjede do Holandska, sliboval pohádkové výdělky,“ řekla.

Podle pravomocného rozsudku má žena vyplatit příbuzným dítěte celkem 1,6 milionu korun jako nemajetkovou újmu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme