Čtyři světové šampionáty na jednom místě, to bude MS MTB Leogang 2020

Pořadatelé z Saalfelden Leogangu oznámili program čtyřnásobného mistrovství světa horských kol, do Rakouska se šampionát vrací po 8 letech...

Autor: Jan Němec
Foto: Michal Červený, Jan Němec, Alle di Lullo
Čtyři světové šampionáty na jednom místě, to bude MS MTB Leogang 2020

 

 

 

Celkem patnáct příležitostí získat během pěti dní zlato, stříbro a bronz, to nabídne úžasné mistrovství světa horských kol 2020 pořádané v Saalfelden - Leogangu. Světový šampionát se do rakouského střediska vrátí po osmi letech, tehdy tři týdny po OH 2012 v Londýně, kdy byli čeští bikeři zbláznění do úspěchu Jardy Kulhavého, vybojovala česká reprezentace celkem 4 medaile.

Původně měl Leogang hostit jen mistrovství ve sjezdu a pumptracku, jenže v této sezoně, ve které nestojí kámen na kameni, bude mít na svém pořadatelském břemeni hned čtyřnásobný šampionát. Leogang totiž převzal pořadatelství po zrušeném Albstadtu.

Ondřej Cink na mistrovství světa horských kol v Saalfeldenu 2012
V roce 2012 si v Saalfeldenu dojel Ondřej Cink pro titul mistra světa v kategorii U23
 

„Když se na nás obrátila Mezinárodní cyklistická unie a požádala nás, zda bychom viděli možnost zakomponovat závody v cross-country a E-MTB ze zrušeného mistrovství světa v Albstadtu do našeho programu, zatočila se nám hlava. Všechno jsme ale desetkrát prověřili a dospěli jsme k přesvědčení, že jsme schopni se úspěšně popasovat i se čtyřnásobným mistrovstvím světa a že si kromě sjezdu a pumptracku přibereme i cross country a ebiky, že tu výzvu prostě chceme přijmout," říká Marco Pointner, výkonný ředitel společnosti Saalfelden Leogang Touristik.

Organizátoři se velmi rychle museli adaptovat na to, že se jim šampionát více než zdvojnásobí. A to za poměrně krátkou dobu. „Ten krátký termín není optimální a je dosti neobvyklý. Trať pro závody v cross-country ještě musíme dokončit. Ale největší výzva spočívá v tom, abychom byli připraveni na všechny eventuality. Nevíme totiž, jak se pandemie koronaviru vyvine. A proto aktuálně pracujeme na čtyřech odlišných „koronavirových“ konceptech. V prvé řadě na konceptu pro všechny sportovce a týmy, následně na konceptu pro celý mediální sektor, tedy novináři počínaje a televizními týmy konče, konceptu pro všechny naše zaměstnance a pomocníky, a poté na konceptu pro diváky podél trati a ve vyhrazených koridorech. Je samozřejmé, že stojíme o diváky podél trati - ti jsou neodmyslitelnou součástí závodů mistrovství světa a také tím, čím jsou Leogang a horská kola jako sportovní odvětví obecně tak výjimečné. Naší hlavní prioritou však je to, abychom mohli mistrovství světa uspořádat, a přitom nikoho neohrozit,“ upřesňuje Marco.


Leogang je pravidelnou zastávkou ve Světovém poháru sjezdařů...
 


Našlapaný program  

Pět dní ryzí bajkerské akce a patnáct šancí na zlato – Saalfelden Leogang, hostitelské město Mistrovství světa, vnáší do neustále flikovaného a upravovaného kalendáře mountainbikových akcí trochu jistoty. Zhruba deset týdnů před začátkem světového šampionátu MTB 2020, který se koná od 7. do 11. října, už bitvy ve sjezdu, cross-country, e-MTB a pumptracku nabývají svůj tvar. V návaznosti na konzultace s komisaři UCI mohou už zdejší organizátoři oficiálně oznámit program pro čtyřnásobné mistrovství světa. 

Celý ten svátek horských kol začne obvyklým způsobem, tedy týmovou štafetou v disciplíně cross-country, a to ve středu 7. října. Ještě tentýž den budou uděleny i další dvě medaile, když se na zdejší trať vydají muži a ženy sedlající horská elektrokola.

Čtvrtek se ponese ve znamení bitev juniorů o tři nejcennější kovy v cross-country. V pátek si pak ve stejné disciplíně poměří své síly muži do 23 let. Poté se bitva o věhlasný duhový trikot rozhoří na pumptrackové trati, kde se pojede závod mužů i žen. Tyto dva závody třetí den mistrovských soutěží uzavřou.


Pumptrack v Leogangu už vloni hostil historicky první MS v této disciplíně...

Víkend na mistrovství světa zahájí závod XCO žen do 23 let. Následně se pak v této olympijské disciplíně utkají elitní muži a ženy, kteří na náročném okruhu dozajista nechají úplně vše.

Závěrečný den v Saalfelden Leogangu, tedy neděle 11.10. 2020, nabídne čtyři další disciplíny. A ve všech případech půjde o sjezd.  Dolů do cíle se po trati s názvem Speedster spustí nejprve juniorky, po nich jejich stejně staří mužští kolegové, a nakonec i dámská a pánská elitní kategorie, která toto čtverné mistrovství světa zakončí.

 Kompletní program MS MTB 2020 ke stažení ZDE

 

Situace pro diváky stále nejistá

Navzdory všem nejistotám pramenícím z pandemie koronaviru a s tím spojenými problémy s plánováním se organizátoři snaží o to, aby tratě byly přístupné i pro diváky. Zda tomu tak však skutečně bude a diváci prostory kolem tratí budou moci zaplnit, to je třeba ještě rozhodnout. Každopádně podle všech vyjádření a náznaků to vypadá, i když to natvrdo nezaznělo, že Leogang je připraven mistrovství rozjet i bez diváků.  

„Samozřejmě je pro nás šampionát skvělá a velká věc. Za těch mnoho let jsme tu proinvestovali spoustu peněz, vyrostli jsme ve spolehlivého partnera Mezinárodní cyklistické unie UCI a znovu potvrdili svůj status špičkové bajkové destinace. Pro nás to ale také bylo o sportu, jezdcích a všech těch věcech kolem toho. Stále více to vnímáme tak, že vůči jezdcům, týmům a sponzorům, ale také fanouškům, máme zodpovědnost za to, že se mistrovství světa uskuteční," říká Kornel Grundner výkonný ředitel Bikeparku Leogang.

Veškeré aktuální informace jsou rovněž k dispozici na oficiálním webu mistrovství: www.bikewm2020.com

 

 

Saalfelden - Leogang
 

Region Saalfelden Leogang se nachází v samém srdci Salcburska, mezi nádhernými pohořími „Steinernes Meer“ a „Leoganger Steinberge“. Města Saalfelden a Leogang společně vytvořily dynamický turistický region. Jejich spolupráce je skutečně velice úspěšná, jak bylo zjevné v roce 2012, kdy tato města společně hostila UCI Mistrovství světa horských kol a Mistrovství světa v trialu. Různorodost zdejších trailů pro horská kola každoročně láká tisíce návštěvníků. Epic Bikepark Leogang coby tepající bajkové srdce tohoto regionu se těší pověsti jednoho z nejlepších bikeparků v celé Evropě. Epic Bikepark Leogang je navíc jedním z dvaceti evropských bikeparků pečlivě vybraných do sítě GraVityCard Bikeparks a nedílnou součástí mezinárodní mountainbikové scény.  Mistrovství světa UCI horských kol 2020 se v Saalfelden Leogangu bude konat již podruhé. Vůbec poprvé se tu akce takového významu konala v roce 2012.

Víc informací zde:

bikepark- leogang.com
instagram.com/BikeparkLeogang 
facebook.com/BikeparkLeogang

 

 

Přečteno - 5183x Tagy: mistrovství světa leogang saafelden leogang
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Mistrovství světaZdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
    Zdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
  2. Mistrovství světaBoroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
    Boroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
  3. Mistrovství světaStříbrná paráda Kristýny Zemanové
    Stříbrná paráda Kristýny Zemanové
  4. Mistrovství světaStřípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
    Střípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
  5. Mistrovství světaPrvní medaile pro Česko, junior Bažant bere v Táboře bronz
    První medaile pro Česko, junior Bažant bere v Táboře bronz
  6. Mistrovství světaFem van Empel obhájila titul světové šampionky
    Fem van Empel obhájila titul světové šampionky

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744